Een metalen kroon bij een hond
Bij werkhonden (politie, bewaking, sport) met sterk afgesleten of afgebroken hoektanden kan het nodig zijn om een metalen kroon te plaatsen. Dit wordt alleen gedaan als het gebitselement functioneel van betekenis is voor de beet. Als de hond bijvoorbeeld geen grip meer heeft met de afgesleten tanden of als er een afgebroken haaktand is kan een metalen kroon of kronen uitkomst bieden.
Metalen kroon of alleen een wortelkanaalbehandeling?
Indien een hoektand is afgebroken staat u als eigenaar voor de keus de afgebroken haaktand eruit te laten halen oftewel een extractie, alleen een wortelkanaalbehandeling of een wortelkanaalbehandeling inclusief metalen kroon. Alleen indien u een functioneel herstel van de beet bij uw hond wilt krijgen dan adviseren wij u een metalen kroon aan. Indien u de hond een behandeling wilt geven die pijn en ontsteking voorkomt dan volstaat alleen een wortelkanaalbehandeling.
Het plaatsen van een metalen kroon ….
In Nederland zijn er een aantal dierenartsen die zich toegelegd hebben op deze behandeling.
Klik op de link van de dierenarts hieronder indien u meer informatie wilt over het plaatsen van de kronen.
Dierenarts John Pijnappel in Nijmegen:
Dierenarts Frans Knaake in Den Haag en Nieuwegein
Dierenarts Marnix Lamberts in Zwanenburg
De onderstaande foto’s zijn aan ons beschikbaar gesteld door dierenarts John Pijnappel van in Nijmegen.
Voorbeeld van een metalen kroon op de linker onderhaaktand:
Voorbeeld van een metalen kroon op een onder en een bovenhaaktand:
Voorkom fracturen: pas op met hoektanden bij jonge honden ….
Pas na 1,5 jarige leeftijd is de volwassen hoektand van een hond op volle sterkte. Wees bij een jonge werkhond dan ook voorzichtig met pakwerk. De tanden die het echte werk moeten doen, de haaktanden, kunnen door de krachten die erop komen afbreken. De tanden groeien in de eerste 2 jaar steeds sterker doordat de cortex (de buitenkant) van de tand dikker wordt.
Klik op de foto voor uitleg van de dikte van de cortex =>