Kaak en/of tandproblemen door een aanrijding of een val
Als een kat aangereden wordt of ergens van afvalt kan er van alles aan het gebit en de kaken beschadigd raken. Vaak zal de kat onder het bloed zitten. Het ziet er vreselijk uit, omdat het mond slijmvlies erg goed doorbloed is. Tanden kunnen los komen te zitten of uitvallen. Hoektanden kunnen afbreken. Er kan een gespleten gehemelte ontstaan. Bij harde klappen kan zelfs de kaak breken.
Een aangereden kat…
Als voorbeeld zullen we deze kat nemen. De kat werd door de eigenaar gevonden toen hij onder het bloed binnen kwam lopen. Ze zijn snel naar onze dierenkliniek gekomen en daar bleek de kat in shock te zijn. Daarbij zat de bek onder het bloed, waren er snijtanden verdwenen en afgebroken, was het gehemelte gespleten en was de onderkaak gebroken.
De behandeling ….
De kat werd opgenomen en onder lichte sedatie gebracht om de pijn te verlichten. Nu kon er ook gekeken worden wat er precies aan de hand is. De bek werd schoongemaakt en er bleek dat er diverse snijtanden weg waren. Er waren gelukkig geen hoektanden afgebroken. Wel was er een breuk van de onderkaak aanwezig. De breuk was in de symphysis en dit was te voelen, de linker en rechter onderkaak zaten los ten opzichte van elkaar.
Cerclagedraad
Een cerlagedraad wordt om de beide kaak helften gelegd en vastgezet. De kat kreeg een pijnstiller en antibiotica en de shock werd met een vocht infuus hersteld.
De kat kon naar huis met antibioticum en pijnstiller en het advies om gedurende een paar weken het eten dun te maken.
4 weken later ….
4 weken kwam de kat voor controle.
Het slijmvlies was mooi genezen en de kaak helften van de onderkaak zaten weer aan elkaar vast. Onder sedatie is de cerclagedraad weggehaald en kat is genezen.
Gelukkig viel het bij deze kat reuze mee. Helaas kan een kat veel ergere problemen ondervinden van een val of een aanrijding.
Afgebroken hoektand en kaakfractuur
Als een kat een afgebroken hoektand heeft dan adviseren we om een wortelkanaal behandeling uit te voeren icm met het vastzetten van de onderkaakshelften. Je moet dan niet even snel de toch al beschadigde kaak nog meer traumatiseren door de hoektand ook nog eens te trekken. Bij het trekken van een hoektand moet je een stuk van de onderkaak weghalen om de hoektand goed te kunnen trekken.
Eerst een overzicht, daaronder de detail foto’s:
Hieronder zullen we de behandeling in details bespreken
Er zit een breuk in de rechter onder hoektand en in de symphysis van de onderkaak = de verbinding tussen de linker en de rechter onderkaak helft.
Het plan is om de onderkaken aan elkaar te zetten met een cerclagedraad en daarna een wortelkanaalbehandeling op de afgebroken hoektand uit te voeren.
Nu de onderkaken aan elkaar gezet zijn kunnen we beginnen met de wortelkanaalbehandeling. Eerst wordt de hoektand korter gemaakt tot de hoogte van het slijmvlies. Daarna wordt met een extirpatie naald de pulpa (zenuw/bloedvat) uit de hoektand gehaald. We ruimen het wortelkanaal uit / schonen het op met hedstrom vijlen.Daarna wordt het wortelkanaal schoon gespoeld met bleekwater en uitgespoeld met fysiologisch zoutoplossing.
Met paperpoints wordt het wortelkanaal droog gemaakt, daarna kan het gevuld worden.
Het wortelkanaal wordt gevuld met onder andere gutta percha en daarna wordt de bovenkant dicht gemaakt (overkapping) met composiet. Om het composiet of de witte vulling sterk te maken harden we het uit met een ultraviolet lamp.
Het eindresultaat:
6 weken later
Na 6 weken komt de kat ter controle, we geven ene verdoving en controleren de onderkaak en maken een röntgenfoto ter controle. Er is een beetje irritatie op de cerclagedraad, gelukkig heeft de kat er geen last van gehad.
We maken een digitale röntgenfoto ter controle.
Op de röntgenfoto is te zien dat alles rustig is, Er is geen probleem te zien bij de wortel van de onder hoektand.
De cerclagedraad is weggehaald en er is irritatie te zien op de plek waar de cerclagedraad gezeten heeft. Dit zal snel weer genezen!
Na het weghalen ziet alles er nog steeds goed uit op de röntgenfoto. Bij het navoelen is er ook geen bewegelijkheid meer tussen de twee onderkaakshelften, de symphysis is weer stevig.
Het eindresultaat:
De onderkaak is weer vastgegroeid en de hoektand met de wortelkanaalbehandeling ziet er rustig uit.