Pulpotomie of een gedeelteijke wortelkanaalvulling van een hoektand

Een jonge hond met een overbeet. De onderkaak is te kort en de haaktanden van de onderkaak staan daardoor verkeerd. Foto www.dierengebit.nlBij een pulpotomie blijft de tand vitaal (of in leven). De zenuw en de bloedvaten blijven behouden, omdat de tand maar gedeeltelijk aan de bovenkant gevuld wordt. Een pulpectomie is een volledige wortelkanaalbehandeling waarbij de zenuw en de bloedvaten uit het wortelkanaal gehaald worden. De tand of kies is daarna niet meer levend (vitaal), maar zal wel behouden blijven. De tand is dan uitgeruimd (opgeschoond), gevuld en afgedicht en zal hierdoor geen problemen meer geven.

Wanneer…
Pulpotomie wordt gebruikt bij jonge honden waarbij de de tanden nog niet uitgegroeid zijn. Bij een jonge hond is de wortelpunt nog open en de buitenkant van de tand (cortex of wand) is nog niet volledig gegroeid. Pas op 2 jarige leeftijd is de tand volledig op sterkte. Dan is de wand van de tand op zijn dikst en is de wortelpunt gesloten. Deze behandeling wordt vooral gebruikt bij verse breuken. waarbij je het element vitaal (of in leven) wilt houden.

Een hoektand bij een jonge hond is vaak niet zo sterk als hij er uit ziet !

Ook bij een te korte onderkaak…Bij een jonge hond met een te korte onderkaak is een pulpotomie uitgevoerd. De onderhaaktand stak in het slijmvlies van de bovenkaak en de bek kon niet goed gesloten worden. Klik op het plaatje voor een detail foto. Bij een jnge hod is de cortex of rand van de tand nog maar dun en is er nog geen wortelpunt aangelegd.
Bij honden met een te korte onderkaak steken de hoektanden van de onderkaak vaak in het gehemelte. Dit kan problemen geven. Bij een jonge hond wordt er dan gekozen voor een pulpotomie zodat de tanden in leven bliven en ze uit kunnen groeien. 

Je kunt bij een jonge hond geen pulpectomie of volledige vulling uitvoeren omdat de wortelpunt nog niet gesloten is.

Je kan bij een jonge hond de tand niet afsluiten en zult problemen krijgen. Er zal een wortelpuntontsteking optreden. Klik op de foto hiernaast voor een uitleg.

De cortex groeit mee…
Kijk op het plaatje waarbij te zien is dat bij een jonge hond de cortex dun is en de wortelpunt open. Pas na 2 jaar is de tand echt volwassen. Pas als de tand volledig is uitgegroeid is het een sterke tand.

Hoe gaat de behandeling…Paperpoints die gebuirk worden bij een pulpotomie. Bij de pulpotomie worden de paperpoints eerst gesteriliseerd. Foto www.dierengebit.nl
De hond zal onder sedatie gebracht worden voor de behandeling. Hij of zij krijgt een pijnstiller en een antibioticuminjectie. Het is van groot belang dat er steriel gewerkt wordt. De afgebroken hoektand zal glad geslepen worden met een boor en zodat de scherpe punten van de breuk weg zijn. De mergholte wordt geopend en met behulp van een steriel boortje wordt de mergholte iets verdiept. De bloeding wordt gestelpt met paperpoints (papieren staafjes). Daarna wordt er calciumhydroxide aangebracht. De odentoclasten (of tand aanmaakcellen) die in de mergholte zitten zullen dit gaan bewerken tot een stevige laag die de tand van binnenuit zal afsluiten en versterken. Hierna wordt een laagje cement aangebracht en daarop wordt een witte of een amalgaamvulling aangebracht. Dit wordt een overkapping genoemd.

Na de behandeling…
De hond zal bijkomen in onze opname en met een voeradvies, pijnstiller en antibioticum naar huis gaan. Als je röntgenfoto’s maakt op latere leeftijd kun je controleren of de tand nog vitaal is. De cortex wordt namellijk steeds dikker en dit kun je goed zien op een röntgenfoto.

Hieronder een foto reportage van een hond met een afgebroken hoektand
Bij deze jonge hond was een afgebroken hoektand. De scherpe punt heeft een wond in het slijmvlies gemaakt.

Een afgeborken haaktand = rode plek in midden van de haaktand en een wond in het slijmvlies

Op de röntgenfoto is te zien dat de cortex van de tand nog dun is en dat er een open wortelkanaal aanwezig is.

Digitale rontgenfoto's van de afgebroken haaktand

Het is daarom belangrijk dat er een gedeeltelijke wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet worden. Er wordt een laag calciumhydroxide opgelegd (zie foto rechts hieronder), deze zorgt dat het dentine aangroeit en het wortelkanaal aan de bovenkant aangroeit. Het is belangrijk dat de tand levend blijft en dat de cortex dikker kan worden en de wortelpunt zich kan vormen.

Wortelkanaal droog maken en nadat het gevuld is afsluiten met een laag calciumhydroxide

De calciumhydroxide wordt uitgehard met blauwe lamplicht.

We gebruiken een "blauwe lamp" van de firma Henry Schein

Hierna wordt er een composiet afsluiting aangebracht.

De composiet wordt uitgehard en daarna wordt er een bondinglaag aangebracht die de haaktandpunt moet versterken

Hieronder ziet u het eindresultaat.

Het eindresultaat is hier te zien, de tand heeft een witte vulling

Na een paar maanden tot 1 jaar moet er opnieuw een röntgenfoto onder sedatie worden gemaakt om te zien of de gedeeltelijke wortelkanaalbehandeling goed is aangeslagen of dat er in plaats van deze vulling een volledige wortelkanaabehandeling moet worden uitgevoerd.

Hond