Cavia

Behandeling onder verdoving

Als er een afwijking aan het gebit gezien is die een behandeling nodig heeft verdoven we de cavia om een optimale behandeling te kunnen geven. We lezen dat er behandelingen uitgevoerd worden aan kiezen zonder verdoving, echter dit heeft als nadeel dat de behandeling niet optimaal uitgevoerd kan worden, omdat je geen goed overzicht in de mond kan krijgen zonder verdoving. Echter nog erger is dat er vaak een beksperder gebruikt wordt (zie vorige pagina) die dermate star is dat de cavia hierdoor een kaakluxatie kan oplopen.

Waarom een verdoving…

Om de kiezen te behandelen moet de cavia eerst onder verdoving worden gebracht. Een cavia is zonder verdoving niet goed te behandelen:

– Ten eerste is de bek van de cavia erg nauw, waardoor je bij de wakkere cavia slecht zicht hebt op de kiezen.

– Ten tweede kan de cavia zich zo sterk verzetten tegen de behandeling dat de kaak uit de kom kan schieten.

Injectie anesthesie of gasanesthesie ….We geven ene injectie anesthesie met dexdomitor en ketamine

We gebruiken bij de cavia een injectie verdoving van Dexdomitor ® en Ketamine ®. Zodra de cavia slaapt kan er goed in de mond gewerkt worden. Als alternatief kan een gasanesthesie met zuurstof en Isofluraan ® gebruikt worden met een mondkapje. Je moet dan wel steeds het mondkapje weghalen als je de bek wilt behandelen. En een ander nadeel is dat de werking maar kort is. Zodra je het mondkapje weghaalt komt de cavia snel weer bij. Ook is er steeds gaslek aanwezig en als dierenarts adem je liever geen Isofluraan ® in. Isofluraan ® ruikt vies en als je gasanesthesie gebruikt zonder eerst een slaapmiddel te geven is het voor de cavia niet prettig om op deze manier in slaap te vallen.

Een veilige injectie anesthesie ….

Om de verdoving zo veilig mogelijk te houden voor de cavia letten we op een paar belangrijke zaken. Er wordt ingeschat of de cavia de verdoving wel aan kan. Mogelijk moet de cavia eerst gestabiliseerd worden en aansterken.

Voor de verdoving spoelen we de mond van de cavia uitSpoel voor de verdoving de mond uit, zodat dezeWeeg eerst de cavia</p><p>voordat je d ecavia gaat verdoven schoon is. Omdat we de verdoving op gewicht geven wordt de cavia gewogen. We gebruiken vervolgens een minimale hoeveelheid verdoving. Omdat we een zo laag mogelijke dosering gebruiken is het verdovingsrisico klein en vergelijkbaar met die bij de hond of kat. De verdovingsinjectie wordt in de spier gegeven.

Als de behandeling in de mond klaar is kan er een mond/neuskapje opgezet worden en daarna een eventuele abcesbehandeling worden ingezet. We gebruiken dus soms een combinatie van injectie- en gasanesthesie.

Met een mondmasker kan de cavia gasanesthesie toegediend krijgen

Bij cavia’s die echt slecht zijn en die niet eerst gestabiliseerd kunnen worden, gebruiken we wel alleen een verdoving met zuurstof en Isofluraan ®.

Andere medicijnen ….

Met pijnstiller beginnen we al voor dat de behandeling begint. Indien nodig krijgt de cavia ook een antibioticum. Om de verdoving zo optimaal mogelijk te laten verlopen geven we een onderhuidse injectie met fysiologische zoutoplossing en glucose.

We geve ene onderhuidse injectie met fysiologische zoutoplossing en glucose = suiker

Cavia warmhouden ….

Het is van groot belang om de cavia tijdens en na de operatie warm te houden. Door middel van een warmtemat wordt de cavia warm gehouden tijdens de behandeling.

Zorg voor een korte recovery ….

Uit de literatuur blijkt dat de meeste cavia’s tijdens de recoveryperiode (= na de operatie het bijkomen overlijden). Het is daarom van belang om deze periode zo kort en optimaal mogelijk te laten verlopen!

– Geef gelijk na de operatie Antisedan ® = een middel dat de verdoving tegengaat

– Zorg voor warmte en zuurstof tijdens de recovery

Wij gebruiken een zuurstofkooi waar de cavia direct na de operatie in gelegd wordt, hierin komt de cavia bij.

Een verwamde zuurstofkooi, hierin komen de cavia's bij.

Zodra de cavia wakker is wordt het naar onze verwarmde opname gebracht, waar het onder de warmtelamp verder bij kan komen. Alternatief voor een buster zuurstofkooi is een plastic blokker bak.

Zodra de cavia rechtop zit in de verwrmde zuurstofkooi gaat de cavia naar de verwarmde opnamekooi

Zodra de cavia naar huis gaat krijgt u als eigenaar een nazorg formulier  mee waarin het volgende staat: waar u op moet letten, welk voer u moet geven en ook eventueel dwangvoeding, wat voor medicijnen de cavia mee krijgt en wanneer een eventuele controle gewenst is.

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Cavia