Afgebroken hoektand bij een pup
Een pup wil als de melktanden en kiezen doorkomen graag overal op bijten. Ze vinden het ook heel leuk om met andere puppies en de eigenaar te ravotten. Hierbij is het trekken aan een touw of handdoek een leuk spelletje.
Als een pup zelf trekt dan is dat eigenlijk zonder gevaar. Echter als je als eigenaar een plotselinge harde ruk geeft dan kan de melkhoektand afbreken. Zie foto hieronder.
Een melkhoektand is niet stevig ….
Een melkhoektand van een pup is dun en spits en niet heel stevig. De buitenzijde van de tand, de cortex, is nog maar dun. Een tand kan door een plotselinge heftige druk, bv door aan een flostouw of handdoek trekken, afbreken.
Vertel ook aan uw kinderen dat je niet plotseling hard mag trekken als uw pup iets in de mond heeft!
Gevaar ….
Op bovenstaande foto zie je een zwart puntje midden in de hoektand. De breuk is dan al een paar dagen oud. Bij een net afgebroken tand zie je in het midden van de tand bloed (een rood plekje). Dit is het merg oftewel een open wortelkanaal. Het gevaar is dat via het wortelkanaal er bacterien naar de wortelpunt van de hoektand kunnen gaan en daar een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking kan de vorming van de blijvende hoektand in gevaar brengen.
Het is belangrijk dat de tand getrokken wordt als het wortelkanaal open is: anders kan er een ontsteking ontstaan.
Op de foto hieronder is een abces bij de wortelpunt te zien.
Therapie ….
Onder sedatie wordt de hoektand getrokken. We gebruiken hiervoor een elevator van luxator. Het is belangrijk dat de gehele wortel getrokken wordt! De wortel onder het slijmvlies is veel langer dan hetgeen je boven het slijmvlies ziet. Als nabehandeling krijgt de pup een paar dagen antibiotica en een pijnstiller mee.
Wat als het niet op tijd ontdekt is ….
Indien de melkhoektand niet op tijd getrokken wordt kunnen er bacteriën via het open wortelkanaal een wortelpuntabes geven. Hierdoor ontstaat een abces ter hoogte van de punt van de melkhoektand. Indien het abces de blijvende hoektand aantast kan deze aangetast worden. Dit kan er vor zorgen dat deze tand niet uit gaat groeien of dat er een glazuurdefect ontstaat. We noemen deze glazuur beschadiging een Turner tooth of Turner hypoplasie. Naar de tandarts die dit bij mensen het eerste heeft beschreven.
Hieronder het foto verslag van een afgebroken melkhoektand bij de hond Boomer. Gelukkig komt bij Boomer alles uiteindelijk goed.
We maken een röntgenfoto om te zien hoe groot de schade is. Gelukkig was de blijvende hoektand (de 104) niet aangetast.
Gelukkig heeft het bij deze patiënt geen problemen op latere leeftijd opgeleverd.