Tumoren
We zien geregeld honden met tumoren in de mond. Bij jonge honden zie je vaak een wratachtige woekering, meestal zijn er maar enkele kleine wratjes te zien, maar soms zit de hele mond vol. De oorzaak is een papillomavirus. Bij oudere honden zien we in onze dierenkliniek regelmatig epulides. Dit zijn goedaardige bindweefsel woekeringen. Ze kunnen echter zo groot worden dat de hond er last van krijgt. Andere tumoren zijn plaveiselceltumoren, melanomen en osteosarcomen (deze laatste gaat van het bot uit). Op de foto zijn diverse woekeringen van het tandvlees te zien. Klik op de foto dan kun je zien waar ze allemaal zitten.
Wat moet er aan worden gedaan …
Het hangt van geval tot geval af wat er aan gedaan moet worden. Kan de tumor omdat deze langzaam groeit blijven zitten, of moet deze gelijk verwijderd worden. Groeit de tumor zo dat de hond er last van heeft, worden er zelfs tanden opzij gedrukt door de tumor die groeit en groeit. Zie de 2 linkerfoto’s hieronder. De tumor is weggehaald zie de rechterfoto.
Allereerst moet er gekeken worden hoe uitgebreid is het proces. Is het een tumor op 1 plek of op meerder plekken. Zijn er al metastases (= uitzaaiingen) naar de lymfknopen of zelfs al het lichaam in. De lymfknopen onder kaak, de mandibulaire lymfknopen worden nagevoeld of er uitzaaiingen zijn. Eventueel worden daar ook DNAB’s (Dunne Naald Aspiraten Biopten) van genomen. Er wordt gevraagd of de hond hoest, de longen worden met een fonendoscoop nageluisterd en indien nodig wordt er een röntgenfoto van de borstholte gemaakt om te zien of er uitzaaiingen zijn naar de longen. Ook kan het nodig zijn om röntgenfoto’s van de kaak te maken.
Verdoving …
We moeten voor een juiste diagnose of een behandeling de hond bijna altijd de hond onder verdoving (= sedatie) brengen. Omdat het vaak om oudere honden gaat moet je hier voorzichtig mee zijn. De hond wordt eerst een lichte sedatie gegeven. Als de hond suf is wordt er een tube in de luchtpijp (=trachea) ingebracht en wordt de hond gasanesthesie (= isofluraan met zuurstof) gegeven. Deze gasanesthesie is veilig voor de hond en voorkomt dat de hond naderhand last van een verdoving heeft.
Onder verdoving kan de tumor worden weggehaald en ingestuurd voor onderzoek. Indien de tumor niet volledig weggehaald kan worden wordt er een gedeelte weggehaald en ingestuurd voor onderzoek zodat je weet om wat voor een tumor het gaat. Later als dit bekend is kan er dan een meer radicale operatie volgen of zelfs een bestraling of chemotherapie volgen.
De tumor kan met een electrisch mes worden weggehaald …
Met een thermocauter kan de slijmvlies woekering worden weggesneden. Het electrische mes snijdt en brandt op hetzelfde moment het slijmvlies dicht zodat je weinig of geen bloeding hebt.
Met dit electrotoom kunnen slijmvlies woekeringen worden weggesneden.
Deze goedaardige epulides worden weggesneden.
De kiezen kunnen door tumoren los komen te zitten …
Door de tumorgroei kunnen de kiezen los komen te zitten. Zie de foto’s hieronder.
Op de rontgenfoto’s is te zien dat er botoplossing aanwezig is, de kiezen verliezen hun houvast en zitten los in het tumorweefsel en niet stevig in het bot. Dan moeten niet alleen de losse kiezen getrokken worden maar ook de woekering van het slijmvlies moet operatief verwijderd worden.
De behandeling hangt af van …
Afhankelijk van de soort tumor en de uitgebreidheid wordt de tumor behandeld. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd kontakt met ons opnemen of langskomen. Indien er een bestraling of chemotherapie nodig is dan sturen we u door naar een collega dierenarts die hierin is gespecialiseerd.