Inleiding:
Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Daar werden ze al rond de jaartelling gehouden, voornamelijk als voedselbron. Rond 1600 zijn ze door de Spanjaarden geïntroduceerd in Europa. In Europa zijn ze vroeger nooit als voedsel gehouden, maar wel als gezelschaps- en laboratoriumdieren.
Herbivoren ….
In hun natuurlijke omgeving eten cavia’s een verzameling grassen, zaden en graan. Cavia’s zijn herbivoren (planteneters). Cavia’s doen aan coprofagie, ze eten hun eigen keutels op, dit is nodig omdat het voer niet in 1 keer volledig wordt verteerd.
Knagen…
Cavia’s behoren tot de orde der Knaagdieren (Rodentia) en ze hebben net als konijnen continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. De groei en de slijtage moet in evenwicht zijn. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven aan een cavia.
Wat kunt u verwachten in de volgende pagina’s?
Als tandheelkundige caviadokter zullen we op de komende pagina’s gaan behandelen om u cavia wijzer te maken:
- Het normale gebit van een cavia
- De voeding van een cavia
- Vitamine C behoefte en hypovitaminose C symptomen
- Vitamine D tekort door te weinig zonlicht
- Bekinspectie bij de cavia
- Sedatie bij de cavia
- Gebitsproblemen bij de cavia
- Symptomen
- Oorzaken
- Tandproblemen: knippen / slijpen / trekken
- Haken / vleugels op de kiezen
- Kiezen trekken
- Kaakluxatie of gewrichtsproblemen
- Abcessen onder de kaak, in de hals, bij het oog en onder de kaak
- Corpus alienum
- Tumoren aan de schedel
Cavia tandheelkundig dierenarts ….
We beschrijven als cavia-dierenartsen van www.dierengebit.nl het normale gebit en de gebitsafwijkingen bij de cavia. Als cavia dierenartsen hebben we ons toegelegd op de behandeling van cavia’s en vooral op de tanden en kiezen bij de cavia. We hebben in de afgelopen jaren meer dan 1000 cavia’s aan het gebit behandeld.
Sommige een enkele keer en andere meer dan 20 keer. We slijpen en trekken de tanden en kiezen. Onze ervaring is dat een gebitsbehandeling bij een cavia lastig kan zijn als je als dierenarts niet de juiste apparatuur hebt.
We geven sinds 2007 nascholingen aan dierenartsen, assistentes en diergeneeskunde studenten over de diergeneeskunde van de cavia en proberen hiermee dierenartsen caviawijzer te maken. Heel veel dierenartsen zien ons als cavia specialist op het gebied van het gebit bij de cavia. En veel dierenartsen, waaronder dierenartsen die genoemd worden bij www.caviawijzer.nl sturen de cavia naar ons door als ze er niet uit komen.
Ook proberen we eigenaren cavia wijzer te laten worden wat betreft de behandeling en het voorkomen van ziektes bij de cavia door middel van onze websites. We brengen naar voren hetgeen wij als caviadokter gezien hebben bij de cavia’s die wij hebben behandeld. We hebben gemiddeld 8.500 behandelingen per jaar uitgevoerd bij cavia’s de afgelopen jaren. Niet alleen gebitsbehandelingen: maar ook cysteuze ovaria, blaasproblemen (vooral het cystoscopisch verwijderen van blaasstenen), ontlasting problematiek, schildklierproblemen, suikerziekte, tumor operaties en andere problemen bij de cavia.
Als cavia dierenarts wensen we jullie veel leesplezier op onze tandheelkundige pagina’s over de cavia.