Een tumor in de mondholte
Als een kat een verdikking aan de kaak krijgt of moeite heeft met eten of overmatig kwijlt door het slecht kunnen slikken, dan kan het zijn dat er niet een tand of een kiesprobleem aanwezig is, maar dat een tumor de oorzaak voor dit probleem. Soms komen er tumoren voor in de mondholte bij de kat. Deze tumoren kunnen uitgaan van het slijmvlies van de mond of het kaakbot.
Door de tumor kan de kat zichzelf slechter verzorgen en er is aan de vacht te zien dat de kat zich niet meer schoon likt.
Hieronder zijn twee foto’s te zien waar een afwijkende vacht bij een kat is te zien.
Een kaaktumor ….
Als een kat aangeboden wordt met de klacht dat de kat een verdikking aan de onderkaak heeft dan kan de oorzaak voor het probleem een tumor of een ontsteking zijn
De diagnose door een röntgenfoto ….
Om de juiste diagnose te stellen wordt de kat onder sedatie gebracht en wordt er een röntgenfoto gemaakt.
Op de foto hier rechts is duidelijk te zien dat er een normale onderkaak aan de linkerkant te zien is en een afwijkende kaak aan de rechterkant. In het midden zit u een kies. Als u op de foto klikt wordt dit nog eens toegelicht. In het groene rondje is de kies omcirkeld.
In dit geval was er sprake van een tumor van het kaakbot. Door middel van medicijnen en aangepast voer is de kat zo lang mogelijk ondersteuning geboden. Helaas is een dergelijke tumor niet operabel en is er door palliatieve zorg (pijnbestrijding) gepoogd een zo goed mogelijk leven aan de kat te bieden totdat het niet meer ging. Een paar maanden later werd de kat geeuthanaseerd.
Een slijmvlies tumor ….
Als een kat aangeboden wordt met de klacht dat de kat vermagerd is en moeite heeft met eten en daarbij wordt aangegeven dat de kat overmatig kwijlt of speekselt dan is een onderzoek van de mondholte zeer belangrijk. Ook is het van belang om bij een benauwde kat de bek te na te kijken. Indien de kat dit niet zonder verdoving toelaat dan moet de kat onder verdoving gebracht worden om de mondholte goed te inspecteren. Denk hier ook aan als een kat erg uit de bek stinkt (halitose).
Vaak is een tumor duidelijk te zien in de mond. De lokatie is meestal onder de tong of achterin de keel.
De diagnose door een pathologisch onderzoek….
Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen en daarom laten we vaak een onderzoek in stellen om na te gaan wat voor een soort woekering het is. Onder verdoving wordt van de bult of woekering een stukje weggenomen en naar de pathologen van de Gezondheidsdienst voor Dieren ingestuurd voor diagnostiek.
NB: aan de buitenkant is niet te zien of het een tmor of een ontsteking is!
Een plaveiselceltumor is de meest voorkomende tumor in de mondholte bij katten. Helaas is dit een kwaadaardige tumor die niet op chemotherapie of bestraling reageert. In deze gevallen wordt er ook gekozen voor palliatieve zorg. Er wordt een pijnstiller gegeven om de kat zoveel mogelijk te ondersteunen. Er zijn tumoren die goed op een bepaald type pijnstiller (COX 2) reageren, maar helaas bij een plaveiselccelcarcinoom is dit niet het geval.