Geschiedenis van de kat
Wanneer de kat precies gedomesticeerd is is moeilijk te achterhalen, maar de oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een Neolitisch graf in de buurt van Shillourokambos in Cyprus van circa 9500 jaar geleden.
Domesticatie…
De kat is wat later in de geschiedenis gedomesticeerd dan de hond. Pas toen de mens zijn nomadisch bestaan opgaf kwam de kat in contact met de mens. Ze werden aangetrokken door het ongedierte wat afkwam op het graan in de pakhuizen. Ook de mens had baat bij deze samenwerking.
Kattenverering…
Naast hun rol als ongedierte verdelger heeft de kat ook een belangrijke rol gespeeld in het geloof. Zo werd de kat in het oude Egypte vereerd als god van de vruchtbaarheid. Ook in latere heidense geloven werd de kat gezien als vruchtbaarheidsymbool. In de middeleeuwen werd de kat in verband gebracht met hekserij en in grote getale verbrand of doodgeknuppeld. Gevolg van deze slachtpartijen was een explosie van het aantal ratten, waardoor waarschijnlijk het optreden van pestepidemieën werd bevorderd.
Moderne geschiedenis…
Het bewust fokken van rassen is pas vrij recentelijk ontstaan. De eerste
kattententoonstelling vond pas plaats in 1871. Daarna nam het fokken van verschillende rassen een vlucht; men stelde standaarden op en ging aan de slag. Na de 2e W.O. kwam het fokken en houden van raskatten pas echt van de grond.
Diversiteit aan rasssen…
Door selectie op bepaalde kenmerken ontstonden er vele nieuwe rassen naast de (van oorsprong) “natuurlijke” rassen zoals o.a. de Siamees, de Blauwe Rus en de Turkse Angora. Ook de natuurlijke rassen werden “vervolmaakt” d.m.v. selectie. Slechts weinig rassen hebben hun oorspronkelijke uiterlijk behouden; de (Blauwe) Rus is hiervan een voorbeeld. Door het fokken op extremen is ook het aantal aangeboren gebitsafwijkingen bij bepaalde rassen sterk toegenomen.
Op de volgende pagina’s willen we de tandheelkunde bij de kat onder de aandacht brengen.