Afwijkende stand of scheve kaak bij de kat
Een afwijkende kaakstand of malocclusie komt bij bepaalde kattenrassen veelvuldig voor. Als een kaak verkeerd is aangelegd, dan is er sprake van een erfelijke oorzaak. Bij het selecteren op kortneuzige Perzen is helaas ook de juiste kaakvorm in het gedrang gekomen. We zien bij Perzen, Exotics en Britse Kortharen (in dit ras zitten ook perzen) op jonge leeftijd vaak een afwijkende stand van de kaak waardoor de stand van de melkhoektanden verkeerd is.
Erfelijk of raseigen ….
Is dit erfelijk of hoort dit gewoon bij deze rasstandaard, hetgeen ontstaan is door het selecteren op korte neuzen en daardoor te korte kaken?
Wanneer behandelen ….
We adviseren om het kitten al op jonge leeftijd te behandelen en niet te wachten tot de melkhoektanden gewisseld zijn! Als we er op tijd bij zijn en de tanden trekken dan kunnen de kaken onbelemmerd uitgroeien en zullen de volwassen hoektanden in de meeste gevallen goed komen te staan.
De melktanden zijn te zien, maar daaronder zitten de volwassen tanden !
LET OP: trek op jonge leeftijd de melkhoektanden die verkeerd staan!
Als je dit op 10 – 14 weken leeftijd uitvoert dan kunnen de kaken alsnog goed uitgroeien. Dan ben je nog voor de groeispurt die de kaken gaan ondergaan. Elke kaakhelft groeit onafhankelijk van elkaar uit. Dus de twee bovenkaakhelften en de twee onderkaakhelften groeien onafhankelijk van elkaar. Het is belangrijk dat de kaken onbelemmerd kunnen uitgroeien. Op de foto (links) kun je zien dat de onderhoektand achter de bovenhoektand haakt, dit zal resulteren in het niet goed uitgroeien van de onderkaak.
Deze twee melkhoektanden moeten eruit, zie onze volgende pagina!
Behandeling onder verdoving ….
We voeren deze behandeling uit onder volledige verdoving, omdat de katten erg jong zijn is het belangrijk om een lichte kittenverdoving te geven, zodat de ingreep zo veilig mogelijk uitgevoerd kan worden. Zie ook onze volgende pagina hierover. We preoxygeneren het kitten, geven een lichte injectieanesthesie en daarna gaan we over naar een gasanestheie met zuurstof en isofluraan. Na de behandeling antagoneren we de verdoving en laten de kat in een zuurstofkooi met warmte wakker worden. Zuurstof en licht verdoven is super belangrijk omdat het ook vaak om rassen gaat met HCM, zoals Britse Kortharen.
We behandelen veel raskatten en gebruiken daarvoor standaard, ook bij volwassen katten, een hele lichte verdoving met daarna gasanesthesie!
Afwijkende melkhoektanden toegelicht ….
Bij onderstaande kittens zie je dat de stand van de kaak niet normaal is, hierdoor wordt de stand van de melkhoektanden verkeerd.
Normaal staan de onderhoektanden binnen de bovenhoektanden!
Nog even het normaal beeld erbij en een kitten dat geholpen wordt
Het resultaat na het trekken
Het kitten komt bij in een verwarmde zuurstofkooi ….
Als het kitten wakker geworden is in onze verwarmde zuurstofkooi dan kan het kitten naar de verwarmde opname.
De stand komt uiteindelijk goed
Na de extractie van de verkeerd staande melkhoektanden kunnen de kaken goed uitgroeien en zullen de volwassen hoektanden op de juiste plaatst uitgroeien.
Wacht niet te lang af ….
Vaak wordt het advies gegeven wacht maar af, maar helaas komt van uitstel van deze behandeling alleen maar ellende, het blijvende gebit komt niet op de juiste plaats en zal tot problemen aanleiding geven!
Als je niet deze ingreep uitvoert op jonge leeftijd, 10 – 14 weken, dan komt de volwassen hoektand op de verkeerde plaats.De 4 kaakhelften krijgen dan niet de kans om onafhankelijk van elkaar uit te groeien. De belemmerde groei zal resulteren in scheve kaken en in blijvende hoektanden die niet op de juiste plek staan.
Dan kunnen we alleen nog maar een (dure) orthodontische behandeling uitvoeren of de volwassen hoektand trekken. Dan is er ook echt een hoektand verdwenen. Zie het voorbeeld hieronder.
Ons advies: wacht niet af!
Behandel een kitten op het juiste tijdstip, wees er vroeg bij een afwijkende melkhoektand !