Kat

Gingivitis of tandvleesontsteking bij de kat

Bij gingivitis is het tandvlees gezwollen, rood en bloedt gemakkelijk. Deze ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de kat erg uit de bek kan stinken. Als gevolg van de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en wortels zichtbaar worden. Wanneer de ontsteking zo uitgebreid is dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt is er sprake van parodontitis.

Gingivitis door wisselen gebit ….

Als het melkgebit wisselt dan zie je een tijdelijke gingivitis naast de blijvende elementen.

Gingivitis door het wisselen

Als je dit ziet dan adviseren we om de kiezen te poetsen om te voorkomen dat er juveniele gingivitis ontstaat.

Juvenile gingivitis ….

We zien bij jonge katten regelmatig na het wisselen een soort gingivaflap als een gordijn over de kiezen hangen. Onder deze flap is het een ideale broedplaats voor bacteriën en kan er makkelijk een diepere ontsteking namelijk parodontitis ontstaan.

Na het wisselen kan een gingivaflap ontstaan een gingivitis

De therapie is de slijmvlies woekering weghalen en daarna de kiezen te poetsen.

Een jong kitten van 4 maanden met juveniele gingiviis:

Bij het kitten hieronder van 4 maanden oud is rood tandvlees langs de kiezen te zien, ook dit is een ontsteking van het tandvlees of gingivitis. We noemen dit juveniele gingivits.

Een kitten van 4 maanden met juveniele gingivits

 

Het advies is om bij een dergelijk kitten de kiezen te gaan poetsen met zachte gaasjes, ook moet het tandvlees daarbij gepoetst worden om de genezing te stimuleren. We gebruiken daarbij ook het middel Dentisept, een kleverige chloorhexidine gel. De Eigenaar moet dit 1-2x daags in het begin aan brengen en later 2-3x per week.

Tandplak of tandsteen ….

Gingivitis kan ook door tandplak of tandsteen ontstaan. Als er niet gepoetst wordt zal er tandplak op de kiezen komen, deze kan mineraliseren tot tandsteen. Het slijmvlies naast de kies kan ontstoken raken dit noemen we gingivitis, op dit moment is het proces nog omkeerbaar.

Gingivitis door tandplak of tandsteen

Hieronder een voorbeeld van een kat met hele erge gingivitis ….

Een 1,5 jaaroude Maine Coon katerkwambijeenons op hetspreekuuur met eenzeerernstigevorm van juveniele gingivitis. Hetslijmvlies was langsallekiezen en tandenenormgezwollen en hetbloeddezeersnel. 

Alleen gingivitis de rest van het mondslijmvlies bij deze kat is gezond>
 
Op de foto’s is te zien dat alleen het tandslijmvlies aangetast was en dat de rest van het mondslijmvlies gezond was.
Duidelijk is de slijmvlieswoekering te zien bij deze kat met gingivitis of tandslijmvliesontsteking. www,dierengebit

De behandeling…

Het gebit werd van tandplaque en tandsteen ontdaan en daarna gepolijst. Hierna werd het overtollige slijmvlies met een scherpe lepel verwijderd. Als aanvulling werd een behandeling met Oravet voorgeschreven. In combinatie met het poetsen van de tanden en kiezen door middel van een gaasje om de vinger. Ook werd er gedurende 1 maand antibioticum voorgeschreven.

Een Oravet behandelling bij een kat. www.dierengebit.nl

Wat is Oravet ?

Oravet is een polymeer die zich aan het tandglazuur vasthecht. Eenmaal aangebracht, vormt er zich gedurende minimaal 2 weken een permanente, onzichtbare laag die de vorming van tandplak en tandsteen significant vermindert. Na professionele gebitsreiniging, het polijsten en het drogen van de tanden, wordt Oravet Beschermende Gel aangebracht langs het tandvlees. Daarna wordt het verspreid over de tandoppervlakken, de gingivale overgangen en in de interdentale ruimten. Twee weken na de behandeling van de dierenarts brengt de eigenaar de Oravet Tandplak Preventie Gel aan op de overgang van tand naar tandvlees bij de kat. Dit gebeurt met behulp van het wattenstaafje. Het aanbrengen van deze Oravet Tandplak Preventie Gel dient eens per week herhaald te worden om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. Zie voor meer informatie de Oravet website ….

NB: Oravet is geregistreerd voor het gebruik bij honden, bij katten mag het gebruikt worden als een off label medicijn. Het is goed en ook veilig te gebruiken bij katten. Het is alleen niet geregistreerd voor katten, omdat dit teveel kosten met zich mee brengt voor de fabrikant.

Het resultaat na 1,5 week…

1,5 week na de behandeling is het slijmvlies enorm opgeknapt. Zie de foto hieronder. 1,5 week na de slijmvlies behandeling ziet het slijmvlies er veel rustiger uit.

Hieronder is het slijmvlies 1 maand later te zien.

1 maand na de slijmvlies behandeling ziet het slijmvlies er veel rustiger uit.

Naschrift 2011 over Oravet en gigivitis ….

We hebben ondertussen meer ervaring gekregen met Oravet ® en gingivitis bij de kat. Het één keer per week aanbrengen van alleen de Oravet ® (monotherapie) bij katten is naar onze mening als tandheelkundig dierenarts niet voldoende om de gingivitis te beheersen op langere termijn.

 

We gebruiken in plaats van Oravet nu Dentisept.

We laten de tanden en kiezen poetsen met gaasjes en Vet Aquadent ®, zie de pagina over tanden poetsen bij de kat. En daarbij dagelijks Dentisept ® aanbrengen op het tandslijmvlies. Dentisept ® is een kleverige pasta die zich aan de gebitselementen en het tandslijmvlies hecht. Er zit chloorhexidine in en de chloorhexidine bestrijdt de bacterien

Kat