Kat

Afwijkende tandstand bij de kat

Een afwijkende tandstand of malocclusie bij de kat komt af en toe voor. Als een enkel element verkeerd is aangelegd, door trauma of ontsteking is beschadigd, dan kan het element scheef komen te staan. Indien het een op zichzelf staand afwijkend element is dan is er vaak geen sprake van een erfelijke oorzaak.

Diagnose…

Door middel van een regelmatige bekinspectie door de eigenaar of tijdens de vaccinaties bij de dierenarts bij het kitten op 9 en 12 weken is een probleem vaak al vroegtijdig te onderkennen. Er kan tijdens het daadwerkelijke wisselen ook van alles fout gaan waardoor er standafwijkingen optreden.

Therapie…

Afhankelijk van de ernst van de standafwijking moet er wel of niet behandeld worden. Er kan gekozen worden voor een orthodontische behandeling of een extractie van het afwijkende element. De behandeling hangt van diverse factoren af: de (on-)mogelijkheid voor standherstel en het financiële plaatje.

De bek kon niet dicht

Op de foto is goed te zien dat de linkerboven hoektand van het blijvende gebit afwijkend van vorm is. De beet was verkeerd en het gebit kon niet goed gesloten worden, er was sprake van een malocclusie.

Afwijkende elementen

Bij dit kitten was een afwijkende hoektand aanwezig. De volwassen linker boven haaktand was scheef gegroeid na het wisselen. Doordat de melkhoektand te lang was blijven zitten, een persisterende melkhoektand, hierdoor werd de volwassen haaktand te ver naar voren gedrukt.

Plan van aanpak…

Bij dit kitten werd gekozen om de haaktand door middel van een extractie te verwijderen.

Sedatie…

De behandeling vindt plaats onder sedatie. We gebruiken een lage dosering en daardoor veilige verdoving bij jonge kittens. De hoeveelheid verdoving wordt bepaald door de leeftijd en het gewicht van het kitten. /span>

Behandeling ….

Door middel van een hele scherpe en smalle (2 of 3 mm) elevator van het merk Luxator van SDI worden de lamellen die de tandwortel aan het slijmvlies van het bot verankeren doorgesneden. De diepere lamellen worden gebroken door druk te zetten op het element. De melkhoektand komt los te zitten en is er makkelijk uit te wippen.

Nabehandeling ….

Nadat de haaktand er uit gehaald is wordt er een bloedstelpend middel (spongostan) in de holte aangebracht. De kat krijgt een injectie met antibioticum en een pijnstiller. Het kitten komt bij in onze opname en als het goed wakker is mag het weer naar huis.

Kat