Kat

Wisselproblemen bij de kat

De kiem van het blijvende element is bij de foetus al aanwezig en bevindt zich onder het melkelement. Als de melktand is doorgebroken gaat de kroon van de blijvende tand groeien. Deze blijvende tand geeft druk op de wortel van de melktand waardoor de wortel van de melktand oplost. Hierdoor komt de melktand steeds losser te zitten en valt uiteindelijk uit. De uitgevallen melktand- of kies heeft dus bijna geen wortel meer. In de meest ideale situatie breken de blijvende tanden en kiezen dus door op het moment dat de melkelementen uitgevallen zijn. De boven- en  ondermelkhoektanden wisselen meestal niet precies op hetzelfde tijdstip. Op de foto (rechts) is te zien dat de melkhoektanden boven nog aanwezig zijn en de volwassen hoektanden beneden al doorgekomen zijn. Persisterend melkgebit Bij het wisselen zien we af en toe problemen optreden. Bij de kat komt dit in tegenstelling bij de hond niet vaak voor. Het melkelement is nog aanwezig, als het blijvende element al doorgekomen is. Het is belangrijk dat de melktanden getrokken worden. Als deze namelijk te lang aanwezig blijven kan de stand van de blijvende hoektand afwijkend worden. Te ver naar binnen of te ver naar voren. Lees verder over deze behandeling op één van de volgende pagina’s. Een melktand en een blijvende tand van hetzelfde type mogen niet tegelijk op dezelfde plek in de bek aanwezig zijn. Kat met persisterende hoektanden  
Verkeerde stand van de hoektandenBij bepaalde rassen zien we een standafwijking van de melkhoektanden door een afwijkende kaak.
We zien bij bepaalde rassen vaak standsafwijkingen van de melkhoektanden, deze worden veroorzaakt door een afwijkende kaakvorm. Bij de eerste vaccinatie op 9 weken wordt het gebit van het kitten gecontroleerd. Vooral bij Perzen en Britse Kortharen letten we extra op de stand van de melkhoektanden. Indien de stand afwijkend is adviseren we deze op jonge leeftijd, rond 14-16 weken, te laten extraheren. Als de afwijkende hoektand(en) weg zijn kan de kaak zodanig uitgroeien dat de volwassen hoektand op de juiste plek uitkomt.  Lees verder over deze behandeling op jonge leeftijd op één van de volgende pagina’s.
Als de melkhoektanden die verkeerd staan op jonge leeftijd getrokken worden komen de volwassen hoektanden meestal goed te staan.
Te veel tanden Soms worden er te veel tanden of kiezen aangelegd. Dit heet overtalligheid, polydontie of hyperodontie. Er is dan een element extra gevormd. Afhankelijk waar deze doorkomt ontstaan er wel of niet problemen. Er kunnen namelijk standveranderingen plaatsvinden of er kunnen etensresten tussen de elementen blijven zitten. Afhankelijk van of er problemen ontstaan moet er wel of niet getrokken worden. Foto: in het blauwe rondje zijn twee kiezen naast elkaar te zien.  
Foto’s Op de foto’s is in het blauwe rondje te zien dat de melkhaaktand niet gewisseld is. De andere hoektanden zijn die van het blijvende of volwassen gebit. Er is duidelijk een verschil te zien. Klik op een foto voor een uitvergroting van die foto.
Preventie Voor de eigenaar is het belangrijk om het wisselen te blijven controleren tot de kat klaar is met wisselen.
Bij twijfel kunt u altijd een afspraak bij ons maken om het gebit van uw kat te laten controleren.

Kat