Juveniele gingivitis bij een kat of beter bij een kitten
We zien de laatste tijd steeds vaker bij jonge katten een ontsteking van het tandslijmvlies de gingiva. Het begint als de kiezen gaan wisselen op 4-5 maanden leeftijd. Vooral bij Maine Coons en Noorse Boskatten zien we deze tandvlees ontsteking bij de jonge katten vaak. Deze afwijking heet juveniele gingivitis, of in de amerikaanse literatuur: juvenile gingivitis.
In de literatuur wordt dit ook wel Juvenile FCGS genoemd. Het begint bij katten van 4-6 maanden leeftijd als de blijvende kiezen doorkomen. Het slijmvlies raakt door een onbekende oorzaak geirriteerd en gaat groeien en groeien. Net zolang tot bijna de gehele kies afgedekt is. Het gekke is dat er op de kiezen bijna geen tandplak of tandsteen aanwezig is.
1e behandelingsmogelijkheid: alleen slijmvlies woekering weghalen ….
Het tandslijmvlies ziet er erg rood en pijnlijk uit, maar de katten eten vaak nog goed, zijn speels en goed op gewicht. In dit geval halen we het woekerende slijmvlies weg en eventueel een paar kiezen die los zitten. De eigenaar moet als nabehandeling de kat dagelijks poetsen en op het slijmvlies Dentisept ® aanbrengen met een wattenstaafje. De katten kunnen hier overheen groeien als ze goed worden gepoetst. Als het echter terugkomt dan adviseren we om de kiezen te laten trekken om te voorkomen dat de volwassen vorm van FCGS kan gaan ontstaan.
2e behandelingsmogelijheid: slijmvlies woekering weghalen en alle kiezen trekken ….
Als een kat met het rood en ontstoken tandvlees echter wel pijnlijk is, slecht eet, kwijlt, humeurig is, veel wegduikt en niet aangehaald wil worden dan is ons advies om de slijmvlies woekering weg te halen en alle kiezen te trekken. De katten knappen er enorm van op. Gaan weer goed eten, zijn weer speels en aanhankelijk. Je voorkomt daarmee ook dat op latere leeftijd volwassen FCGS gaat ontstaan.
Een noorse Boskat van 10 maanden met juveniele gingivitis ….
Een Noorse Boskat die een hele erge ontsteking van zijn tandslijmvlies (gingiva) heeft. De kat was er pijnlijk aan en wilde slecht eten, wilde niet aangehaald worden en was humeurig. Er hangen als het ware gordijnen van tandslijmvlies over de kiezen heen. Het leek op Feline Sarcoid (zie paar pagina’s verder) maar het was meer 1 geheel en niet zo bloemkool-achtig qua beeld. Elke zwelling van tandslijmvlies wordt epulide of epulis genoemd. In het Engels heet het multiple epulides als er meerdere woekeringen zijn.
Als je ziet hoe erg de zwelling is dan kun je je voorstellen dat de kat er echt last van heeft.
We hebben de lengte van het slijmvlies gordijn gemeten:, deze was 4 mm op het langste gedeelte. We noemen dit een pseudo pocket lengte of diepte. Daarbij moet je nog de pocket diepte optellen, deze is bij een kat normaliter niet heel lang. De pocket diepte is de afstand van de gingivale lijn tot aan het diepste punt van de pocket = tandslijmvlies opening naast de kies of tand.
Operatie of behandeling: in eerste instantie slijmvlies randen wegsnijden en de kiezen trekken die los zitten.
Na de de behandeling zijn de kiezen weer zichtbaar, de slijmvlies woekeringen zijn weggehaald en worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek.
Nabehandeling:
De eigenaar gaat de kat dagelijks poetsen en Dentisept ® aanbrengen op het slijmvlies.
Een paar weken later is alles nog rustig en is de uitslag bekend. Er is geen tumor maar een ontsteking van het tandslijmvlies. We noemen dit Juveniele gingivitis, omdat het bij de jonge katten op deze manier tot uiting komt.
Een voorbeeld van een Maine Coon kitten met juveniele gingivitis ….
Je ziet op de zijdelingse foto’s duidelijk dat het slijmvlies rood en ontstoken is.
De behandeling of therapie is het schoonmaken van de kiezen en het weghalen van slijmvlies woekeringen. Daarna moet er dagelijks gepoetst worden met zachte gaasjes (zie tanden poetsen bij de kat) en het aanbrengen van 1 a 2x daags van chloorhexidine. Chloorhexidine zoals bijvoorbeeld Dentisept ® dat je met je vinger of met een wattenstaafje op het slijmvlies kunt aanbrengen.
Gelukkig groeien veel kittens over dit probleem heen. Helaas geldt dit niet voor alle kittens ….
Hetzelfde kitten, maar dan 8 maanden oud met nog ergere gingivitis ….
Bij het kitten hierboven is het slijmvlies niet tot rust gekomen.
Ondanks het poetsen is de slijmvlies woekering veel erger geworden. Het slijmvlies hangt vooral bij de grote kiezen van de bovenkaak als een gordijn over de kiezen heen. Daaronder kan er niet worden gepoetst en kan tandplak en tandsteen ontstaan en hierdoor kan de ontsteking steeds erger worden.
Op de zijdelingse opname is de slijmvlieswoekering van de (juveniele) gingivitis beter te zien. Echter je kunt het slijmvlies pas zien als het slijm is weggeveegd. De kat heeft pijn, eet moeilijk en de slijmdraden hangen uit de bek. De kat duikt weg in huis en wil niet worden aangehaald, de kat is echt schuw.
Er is duidelijk sprake van een kat die niet lekker in zijn vel zit.
Op de volgende foto’s is te zien dat er beiderzijds erge woekering van het tandvlees, de gingiva aanwezig is.
We hebben deze kat behandeld door de slijmvlies woekering weg te halen en een aantal kiezen en de snijtanden te trekken. We hebben het weggenomen slijmvlies ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Hieronder de uitslag ….
Een juveniele gingivitis is dus een voor stadium van de feline chronische gingivitis en stomatitis (FCGS) of caudale stomatitis. De gingivitis of tandvleesontsteking slaat dan door naar het andere slijmvlies in de mond.
Denk aan de kaakomslag achterin de keel, zie de foto’s hieronder ….
Therapie want preventie hielp hier niet voldoende ….
Als een kat erg last heeft van het ontstoken tandvlees: slecht eet, kwijlt, schuw is en wegduikt of het slijmvlies raakt weer ontstoken ondanks het poetsen dan is het advies is om een gedeelte of eventueel alle kiezen van de kat te trekken. Dit is nodig om te voorkomen dat de rest van het slijmvlies in de bek ontstoken raakt. Het klinkt erg heftig, maar de kat (het kitten) knapt er enorm van op! In plaats van een bange, schrikachtige, schuwe, wegduikende kat is er na de behandeling weer een kat aanwezig die zich lekker voelt, aangehaald wil worden, actief en levendig is en niet meer wegduikt onder het bed.
Hieronder is een mooi voorbeeld te zien van twee verschillende katten: even oud maar niet even zwaar qua gewicht. Een kat is lichter dan de andere kat omdat hij minder goed eet tgv pijn in de mond.
We hebben bij de kat die veel lichter is qua gewicht alle kiezen getrokken en bij de zwaardere kat hebben we een paar kiezen weggehaald en de slijmvlies woekeringen weggehaald.
Mocht u een jonge kat – kitten met dit probleem hebben dan kunt u kontakt met ons opnemen om te overleggen hoe we u kunnen helpen …