Abces achter het oog
indien een oog aan één kant naar buiten komt of uitpuilt (= Unilaterale exophthalmus) dan is het bijna altijd omdat er een abces achter het oog zit buiten de oogsteel in de oogkas. We zien echter ook dat er een abces in de oogbolsteel zelf zit en niet in de oogkas. Als uitzondering op deze regel is er de mogelijkheid van een tumor, maar die komt bij een cavia zelden voor. Een abces achter het oog kan ontstaan door een ontsteking van een kies van de bovenkaak.
Wat kunnen wij als cavia dierenarts hier aan doen?
We kunnen door middel van een operatie het oog proberen te redden. Er wordt gezocht naar de oorzaak een kieswortel ontsteking. Als het mogelijk is trekken we deze afwijkende kies via de mondholte (intra oraal). Ook zoeken we de abcesholte naast het oog op. Als we deze kunnen vinden dan maken we een opening in de abcesholte, schonen deze op en hechten de holte open. We behandelen de cavia met een antibioticum en laten een antibioticumzalf in de holte aanbrengen achter het oog inbrengen. Het oog zelf zal ook behandeld dienen te worden!
Door de druk achter het oog komt het oog naar buiten en dan zal de cornea geïrriteerd raken en wit grijs verkleuren. Door middel van speciale oogzalven kunnen we het oog weer goed krijgen.
Als voorbeeld laten we cavia Rick zien met een sterk ontstoken oog dat naar buiten wordt gedrukt.
Bij de bekinspectie met een loepbril en endoscoop komt naar voren dat de 3e kies van de rechterbovenkaak een afwijkend kauwoppervlak heeft.
Op de röntgenfoto’s is een afwijkende kieswortel van de 3e kies van de rechterbovenkaak te zien.
We kunnen deze kies rondom losmaken en trekken. In dit geval was dat goed te doen omdat er een groot deel van de kieswortel afwezig was door de ontsteking.
We gaan op zoek naar het abces achter het uituilende oog. Bij Rick vinden we het abces boven achter het oog.
We maken een opening in de huid en zoeken de abcesholte op.
Via de opening kunnen we de abcesholte achter het oog spoelen.
De eigenaar laten we daarna de holte zalven en we gaan het oog zelf behandelen met oogzalf.
Een paar dagen puilt het oog niet meer uit en begint het oog zelf ook te genezen.
We zien Rick twee weken later terug. Het oog ziet er veel beter uit, de genezing gaat goed.
Een maand later zie je bijna geen afwijking meer aan het oog en als we Rick acht maanden later terug zien is het oog helemaal genezen.
De kiezen zien er ook goed uit. De rechter boven en onder kiezen rijen zijn recht en de holte van de derde kies is met weefsel opgevuld.
Oog verwijderen en kies wortel wegboren ….
Helaas kunnen we niet altijd het oog redden en zullen we het oog moeten verwijderen. De reden hiervan is dat de ontsteking niet naas de oogbolsteel in de oogkas aanwezig is, maar in de oogbol of oogbolsteel zelf. Als dit zo is dan zal het oog verwijderd dienen te worden met een operatie.
Als het oog verwijderd wordt dan komt de bodem van de oogkas in beeld en dan kuunen we de kieswortels van de bovenkaak benaderen. Als we dan toch het oog moeten verwijderen hebben we de mogelijkheid om de kieswortel van de afwijkende kies die we niet kunnen trekken op te zoeken en weg te boren. Als we dit doen dan zal deze aangetaste kies uitgroeien en afslijten naar de mondholte en is de kies na een paar weken opgelost. Dit is komt goed van pas als er een reuskies (= macrodont) aanwezig is die het probleem veroorzaakt, deze vergrote kiezen kun je niet makkelijk via de mondholte trekken. Mocht je hier meer over willen weten: zie onze pagina over kies extractie of het wegboren van de kieswortels ….
Hieronder laten we zien hoe we een kieswortel wegboren als we het oog hebben verwijderd.
We operen de cavia aan het oog en zoeken in de bodem van de oogkas de afwijkende kieswortel op. Als we deze gevonden hebben boren we een deel van deze afwijkende kieswortel weg. De kies is dan dood en zal uitgroeien richting de mondholte. De kies zal afslijten en de tandkas eronder vult zich met weefsel op.
Een paar weken later ziet het er rustig uit.
Het oog puilt uit ….
Hieronder laten we een cavia zien waarbij het oog is verwijderd.
De hechtingen worden na 14 dagen eruit gehaald. Als de hechtingen weg zijn gehaald ziet alles er na een paar weken heel rustig uit.