Cavia

Abcesbehandeling bij een cavia

De behandeling zal onder sedatie uitgevoerd worden en er worden ook dentale röntgenfoto’s van de schedel gemaakt.
De behandeling is erop gericht om de oorzaak van het abces weg te nemen en hierna pas het abces zelf te behandelen. Als je de oorzaak niet wegneemt dan komt het probleem steeds weer terug. Ook zullen eventueel ontstane afwijkingen behandeld moeten worden, te denken valt aan te lange tanden en afwijkende kiezen. Deze zullen kortgeslepen moeten worden. Er wordt daarna een antibioticum behandeling en een NSAID (= pijnstiller en ontstekingsremmend middel) gegeven. Ook dient de cavia 1x daags een tablet vitamine C te krijgen. En als de cavia niet uitzichzelf eet wordt de cavia gedwangvoederd.

1. Oorzaak van het abces wegnemen
Een behandeling zal gericht zijn op het wegnemen van de oorzaak van het abces. Als er een tand afgebroken is dan kan het voorkomen dat de tandwortel een abces veroorzaakt. Met intr en extra orale dentale röntgenfoto’s wordt de tandwortelrest in beeld gebracht, soms gebruiken we hiervoor naalden om de juiste positie te bepalen waar de tandrest zit. Daarna wordt het kaakbot geopend en de wortelrest verwijderd.

Abces door afgebroken tand, de wortelrest veroorzaakt het abces

2. Het abces behandelen
Indien mogelijk wordt daarna het gehele abces weggehaald. Indien dit niet mogelijk is wordt een zo groot mogelijk gedeelte van het abces operatief verwijderd. De abcesholte wordt daarna opengehouden door het abceskapsel aan de huid te hechten, dit heet marsupialisatie.

Het abces in zijn geheel wegnemen heeft de voorkeur:
Als het abces in zijn kapsel in zijn geheel weg genomen kan worden heeft dit altijd de voorkeur. Hierna wordt de holte en de huid dicht gehecht. Vaak kan dit alleen als er een hals abces in een lymfknoop is, een zogenaamde lymfadenitis.

De beste methode is om een abces in zijn geheel weg te halen, dit is echter meestal niet mogelijk

We maken het abes open en houden het opendoor het abceskapsel aan de huid te hecht (= marsupialisatie)

Abces open leggen = marsupialisatie (= buidel van maken)
Door het abces te openen en zoveel mogelijk weg te nemen en daarna het abceskapsel aan de huid te hechten wordt het abcesmilieu kapot gemaakt. Omdat er vaak anaerobe bacterien aanwezig zijn is het open leggen van groot belang. Anaerobe bacterien kunnen namelijk niet tegen zuurstof en het abces maak je toegankelijk voor zuurstof. Ook kan de holte schoongemaakt worden. Hierna wordt de holte 2x per dag gezalfd waardoor de holte schoon wordt en blijft. We kiezen dan voor een oog of oorzalf met een antibioitcum en een corticosteroïd erin of een honingzalf. Als de holte diep is vullen we deze na het zalf inbrengen op met een wondgaas of tissue.

Is het abces van jouw cavia al gemarsupialiseerd??

We laten de abcesholte 2x daags zalven. De korsten die gevormd worden laten we zoveel mogelijk weghalen. Het is de bedoeling dat de abcesholte open blijft.

De abcesholte wordt gezalfd met Terracortril oogzalf.

Een abcesholte groeit snel dicht binnen 1 tot 3 weken is het abces volledig dicht gegroeid als de oorzaak is weggehaald. Als de oorzaak niet volledig weggehaald is dan kan er steeds opnieuw pus worden gevormd en er kan een fistel ontstaan in de huid. Er blijft pus uitstromen. Ook kan er opnieuw een abces gevormd worden.

 

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ….

Cavia