Het wegboren van de kieswortels bij de cavia en een reuskies wegboren
We behandelen cavia’s aan de kiezen door deze in model te boren. Deze behandeling zal bij terugkerende problemen elke 3 tot 6 weken uitgevoerd dienen te worden. Dit houdt in dat de cavia elke keer onder verdoving moet gaan voor een gebitsbehandeling. We zien steeds vaker reuskiezen die zorgen voor een afwijkende kauwbeweging en gebitsslijtage en terugkerende problemen.
Een kies trekken kan lastig zijn bij een cavia: de kieswortels zijn lang en lopen in een bocht. Als een kies los zit of er de kies is ontstoken en ondermijnd dan is de extractie via de mondholte te doen. Als de afwijkende kies vast verankerd zit dan zal een extractie lastig of zelfs onmogelijk zijn.
Kieswortel wegslijpen en de kies laten uitgroeien is een mooi alternatief ….
Sinds een aantal jaren zijn we een alternatieve behandeling aan het uitvoeren: we boren het leven uit de kies door de kieswortel weg te boren. De kieswortel bij een cavia bestaat niet zoals bij een konijn uit twee pulpaholtes maar uit een groot aantal groeikernen of apical buds. Je kunt dus niet een pulpectomie – wortelkanaalbehandeling uitvoeren zoals we die bij een konijn kunnen uitvoeren ….
Kijk hieronder waarom je niet een pulpectomie – wortelkanaalbehandeling bij een cavia kan uitvoeren – niet met een loepbril of met een microscoop.
Bij een reuskies gebeurd er iets bijzonders: de groeikernen exploderen qua aantal: er worden veel nieuwe groeikernen aangemaakt om de kies sterker te maken op de afwijkende kauwbeweging. Zie de foto hieronder en vergelijk een normale kieswortel aan de linkerkant en een reuskies met afwijkende kieswortel aan de rechterkant. Groeikernen zijn apical buds.
En hoe ziet dat er uit op een dentale röntgenfoto?
De structuur van de kiezen bestaat uit glazuur, dentine en cement. Vooral het glazuur is goed zichtbaar op de röntgenfoto hieronder. Dit zijn de witte lijnen.
Alternatief voor extractie is het wegboren van de groeikernen ….
Via een Poolse tandheelkundige dierenarts kwamen we op het idee om wortels van de kiezen weg te boren, zodat het leven eruit gaat. Wat gaat er daarna gebeuren: de kies groeit uit richting de mondholte en slijt op de tegenoverliggende kiezen steeds verder af. We zullen hieronder een aantal voorbeelden geven hoe dit in zijn werk gaat …..
Cavia Chris heeft een abces door een reuskies ….
We laten eerst cavia Chris zien. Er is een verdikte 2e kies aan de rechteronderkaak te zien, dit is een zogenaamde reuskies.
In februari 2019 behandelen we de kies van Chris: we slijpen 4-5 mm van de kieswortel weg.
Wat opvalt aan deze röntgenfoto’s is dat de kiezenrij van de onderkaak breder is dan die van de bovenkaak door de reuskies.
Twee maanden later ziet het er zo uit ….
Op de foto’s hieronder zie je de kies na drie en vier maanden – na 4-5 maanden is de kies dermate uitgegroeid dat de kiesdop weggehaald kan worden.
Op de fiilm hieronder zie je hoe we het overgebleven stuk kies kunnen verwijderen ….
Als we de kieswortel bij een cavia wegboren dan groeit deze kies in 4 maanden uit en verdwijnt.
In Mei 2020 hebben we Chris terug gezien. Hij werd aan een talgklierbult geopereerd. We hebben zijn gebit gecontroleerd en een controle dentale röntgenfoto gemaakt. De kiezen zien er goed uit: de 3 kiezen van de onderkaak staan goed ten opzichte van de 4 kiezen in de bovenkaak.
We kunnen deze behandeling aanraden bij een cavia met een reuskies.
Cavia Pluis heeft een reuskies in de onderkaak
We brengen bij cavia Pluisje in beeld wat het probleem is. Er is een schuine slijtage van de snijtanden met een omgekeerde V in de boven snijtanden te zien en er zijn te lange snijtanden aanwezig 15 mm (normaal is de lengte 10-12 mm).
Bij de bekinspectie is er rechtsonder achterin een haak / vleugel op de 4e kies van de rechteronderkaak te zien en het kauwoppervlak is afwijkend – de kies is een reuskies. Op de röntgenfoto’s is te zien dat de 4e kies van de rechteronderkaak een reuskies is.
Met behulp van naalden brengen we in beeld waar de kieswortel is, zodat we deze kunnen benaderen met een operatie.
Als we de kieswortelplaats hebben gelokaliseerd brengen we de ikeswortel in beeld. We spreiden de wond open met een lone star retractor en boren het bot open en de korten de kieswortel 3-4 mm diep in. Zorg dat je echt de gehele kieswortel wegboort.
Een reuskies bij een cavia: de kieswortel is voor een deel 3-4 mm weggeboord en we brengen honingzalf in de tandkas aan en hechten de huid.
Op de röntgenfoto’s hierboven is te zien dat de kieswortel weggeboord is.
Cavia abces onder het oog of in de oogbolsteel ….
We zien cavia’s met een oog dat uitpuilt – dit heet een unilaterale exophthalmus. De oorzaak is vaak een kieswortel ontsteking, dit kan ook bij een normale kies voorkomen.
De 3e kieswortel is afwijkend op de röntgenfoto, maar we zien geen afwijking aan het kauwoppervlak van de 3e kies.
We halen het oog en de oogbolsteel weg – deze was vol met pus. En zoeken in de oogkas de kieswortel op en boren deze 3-4 mm weg in de diepte. Het leven wordt uit de kies weggeboord en daarna groeit deze uit naar de mondholte.
We hebben het oog verwijderd en de kieswortel weggeboord. Nu gaan we het abces behandelen. We brengen honingzalf aan in de diepte (L-Mesitran) en vullen de holte op met gaas nadat we de holte wat meer dicht hebben gehecht.
Bij Bert waren er geen sterk afwijkende kiezen aanwezig en Bert bleef goed eten. We hebben Bert na 2 maanden teruggezien en we konden op de röntgenfoto’s zien dat de reserve kroon (het gedeelte onder het slijmvlies) van de kieswortel voor 2/3 deel is opgelost. Door het wegboren groeit de kieswortel uit en we kunnen de kroon (het zichtbare gedeelte van de kies boven het slijmvlies) weghalen. Bij Bert is te zien dat de tandkas door slijmvlies is opgevuld in de afgelopen 2 maanden.
Voor de uitleg bij cavia Bert zie hieronder.
De weggegroeide tandwortel = groen.
De nog aanwezige kies – de kroon boven het slijmvlies – en we laten zien dat deze getrokken is = geel.
De tandkas die opgevuld is met slijmvlies = blauw.
Het wegboren van de kieswortel is een mooi alternatief voor het trekken van een kies.
De kies groeit uit en er is geen kans op een kaakbreuk.