De nabehandeling
De behandelde cavia krijgt elke dag een antibioticum en een pijnstiller en ontstekingsremmend middel. Indien de cavia niet uit zichzelf eet dan moet het gedwangvoederd worden. Geef ook met water verweekte science selective brokjes en lekkere groentes of geplukt gras. We adviseren dat elke cavia dagelijks een tablet vitamine C wordt gegeven.
Marsupialisatie ….
Door marsupialisatie is het abces geopend en open gehecht, we laten de eigenaar de abcesholte opschonen en zalf inbrengen en ook als de holte groot genoeg is gaas inbrengen. En dagelijks of om de dag vervangen.
Nabehandeling gaasverband – tissue in de abces holte dagelijks / om de dag vervangen:
1. Met pincet gaasverband uit de holte halen – eventueel met pincet en gaas holte schoonvegen
2. Zalf in de holte inbrengen: als zalf gebruiken we honingzalf of een corticosteroid + antibioticum oor of oogzalf.
3. Gaas – tissue in holte inbrengen – voorzichtig drukken – gaas met pincet in de holte inbrengen.
4. mocht er teveel gaas voor de holte zijn knip overtollige gaas weg en druk het overgebleven voor in de holte zodat er niets uitsteekt.
Als het gat smal is gebruiken we een dun gaas, knip het gaas in de lengte in een dunne reep.
We laten de cavia na 1 week terugkomen en maken dan het abces nog een keer schoon in de diepte, we maken de holte schoon met een scherpe lepel.
Bij een kleine holte gebruik alleen zalf ….
Als het gat te klein wordt voor het gaasverband – tissue inbrengen gebruik dan alleen de zalf.
Dan is het advies twee keer daags de wond zalven – haal gevormde korsten met de pincet weg – je kunt de pincet met een gaasje gebruiken om de abcesholte schoon te vegen.
Vooor het zalven gebruiken we een spuit met een kleine tuut om de zalf goed diep in de dunnen abcesholte in te brengen. Zie op de foto’s hieronder hoe we de zalf in deze 2 ml spuit inbrengen door de stamper uit de spuit te halen en de zalf van achter in de spuit in te brengen.
Na 2 weken doen we nog een controle en worden de hechtingen eruit gehaald.
Abces marsupialiseren ….
Als we merken dat we niet onder het diepste punt van het abces door kunnen gaan, omdat er belangrijke bloedvaten en zenuwen lopen dan gaan we over naar optie twee: het zoveel mogelijk wegnemen, opschonen en daarna openhechten van de abcesholte aan de huid, we noemen dit marsupialiseren of marsupialsiatie. We laten de holte daarna met een zalven om de pus kwijt te raken en vullen een grote holte op met gaas.
Een week later is te zien dat deze grote abcesholte al een flink stuk kleiner is geworden. Als de hechtingen eruit gehaald zijn en de abcesholte heel oppervlakkig is dan gaan we over naar honingzalf zodat de abcesholte snel kan dicht groeien. In deze ondiepe holte kan een gaas niet blijven hangen, deze ondipe holte laten we alleen zalven.
1 a 2 weken later is de huid weer helemaal goed.
Abces in zijn geheel weggehaald ….
Indien het abces in zijn geheel weggehaald is dan halen we na 10 -14 dagen de hechtingen eruit.
De cavia is meestal na 3 a 4 weken geheel genezen !
Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.