Cavia

Cavia abces – welk antibioticum gebruiken wij

Een cavia abces wordt behandeld door de oorzaak te behandelen en daarna het abces in zijn geheel te verwijderen of deels te verwijderen en open te leggen (= marsupialisatie). Daarbij wordt er een antibioticum gegeven zodat het lichaam de overgebleven bacteriën kan bestrijden. Een antibioticum kan niet zelf een bacterie aanpakken, maar de cavia wordt door het antibioticum geholpen om een bacteriële infectie aan te pakken door er witte bloedcellen op af te sturen, deze moeten dan de ontsteking opruimen.

Welk antibioticum moet je dan kiezen bij de cavia?
Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht gebruiken wij het middel doxycycline en dan hoog gedoseerd (2x daags 10 mg/kg LG) als antibioticum of metronidazol (2x daags 20 mg/kg LG). En om de abcesholte schoon te krijgen laten we zalf in de abcesholte inbrengen, de zalf die we gebruiken is een oogzalf met een corticosteroïd en tetracycline of een oorzalf met een corticosteroïd en gentamycine. Als de abcesholte – wond opervlakkig is gebruiken we een honingzalf. Mocht er een diepe grote holte zijn dan brengen we eerst de zalf in en vullen het gat op met tissues – wondgazen. Op deze manier is de holte opgevuld en kan er geen pus worden gevormd. NB: als de holte opgeschoond is en de pus is verdwenen dan kan er wel als antibioticum gekozen worden voor Sulfatrim.

Waarom kiezen we doxycycline of metronidazol bij cavia abcessen en niet voor onderstaande antibiotica?
Omdat er meestal anaerobe bacteriën worden gevonden heeft dit een grote invloed op de keuze van het antibioticum !

Quinolonen werken niet tegen anaerobe bacteriën!
=> Quinolonen zijn  Baytril / Enrofoxoral Drops

Trimethoprimsulfa werkt niet bij een abces, het wordt onwerkzaam gemaakt door pus !
=> Trimethroprimsulfa zijn Sulfatrim Drops of Cotrimaziol – Bactrimel

NB: als de holte opgeschoond is en de pus is verdwenen dan kan er wel als antibioticum gekozen worden voor Sulfatrim.

 

Pas op: gebruik geen penicilline achtige antibiotica bij cavia’s ………………


Penicillines veroorzaken een dodelijke dysbacteriose  bij cavia’s !
We kiezen bij konijnen met een abces voor een penicilline die we onderhuids laten injecteren. Konijnen kunnen dit goed verdragen, helaas kunnen cavia’s hier absoluut niet tegen! Onderhuids toegediende penicillines kunnen ervoor zorgen dat de cavia dood gaat door een dodelijke dysbacteriose die op geen enkele manier te stoppen is!

=> Een dysbacteriose is een diarree doordat de darmflora van slag is geraakt, bij cavia’s is deze dodelijk !


GEBRUIK NOOIT DUPLOCILLINE OF EEN ANDERE PENCILLINE BIJ EEN CAVIA !

Gebruik geen penicilline bij een cavia dit zal een dysbacteriose geven met de dood als gevolg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En langwerkende cefalosporines dan?
Gebruik geen Convenia (= een langwerkende cefalosporine) bij cavia’s. Deze is nauw verwant aan pencillines en zorgt ervoor dat de cavia er erg slecht van wordt. ook werkt het in tegenstelling tot een kat of hond maar een paar dagen bij de cavia. Gebruik geen convenia bij een cavia!

Wij gebruiken ….
Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek WIlhelminapark in Utrecht gebruiken wij een doxycycline of een metronidazol als antibioticum. En om de abcesholte schoon te krijgen laten we zalf in de abcesholte inbrengen, de zalf die we gebruiken is een antibioticum zalf met een corticosteroid erin. Als de wond heel oppervlakkig is dan is honingzalf een goed alternatief.

 

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ….

Cavia