Bacteriën in het kaakabces
Een abces is een ontsteking die afgekapseld is en waar het ontstekingsmateriaal in meer of mindere mate vloeibare pus is. Pus is purulent ontstekingsmateriaal. Het lichaam beschermd zichzelf door er een stevig kapsel omheen te leggen waar de pus niet uit kan. Helaas is daardoor ook een antibioticum moeilijker in staat om in de abcesholte te werken.
Hoe kun je te weten komen welke bacterie aanwezig is ….
Met behulp van een BO + ABG = een bacteriologisch onderzoek en antibiogram kan een kweek gemaakt worden, hierdoor weten we welke bacterie een rol speelt in het abces en voor welk antibioticum deze bacterie gevoelig is. Hierna kun je dus gericht de bacterie bestrijden.
Hoe neem je het BO + ABG af ….
Met een steriele swab kun je in de geopende abcesholte een monster nemen dat daarna gekweekt gaat worden. De uitslag zal 1 -2 weken duren voordat je weet wat er speelt. Het is belangrijk om deze swab of bemonstering op de juiste manier uit te voeren. Er moet een monster aan de buitenzijde tegen het abceskapsel worden afgenomen, hier zijn de nog actieve bacterien te vinden. In het midden van het abces is al het pus steriel. ook kan een stukje abcskapsel in fysiologische zoutoplossing worden ingestuurd om tot een juiste diagnose van de bacterie te komen.
Welke bacterie speelt een rol ….
We hebben abcessen onderzocht met een bacteriologisch onderzoek en daarna werd er gekeken voor welke antibiotica de bacteriën gevoelig zijn. Hieruit kwam dat bij kaakabcessen bij de cavia in bijna alle gevallen er sprake was van een infectie met anaerobe bacterien.
In het merendeel kweken we anaerobe bacteriën!
Dit heeft consequenties met de keuze van het te gebruiken antibioticum!