Hals abces bij de cavia
Een dikte in het midden van de hals bij een cavia is meestal een abces van een lymfknoop in de hals. Dit wordt ook wel cervicale lymfadenitis of een ontsteking van de lymfeklieren in de hals genoemd. Als er meerdere bulten aan de
zijkant van de hals gevoeld worden moet er eerder aan een maligne lymfoom gedacht worden.
Een andere cavia met zelfs een nog groter abces, vanaf de zijkant gezien hangt het abces zelfs op de grond:
Hoe komt het abces daar ter plekke?
De bacteriën komen via een slijmvlies wondje in de mond of in de huid van de kop onderhuids en verspreiden
zich via de bloedvaten verder het lichaam in. In de lymfknopen van de hals lopen ze vast en kunnen daar een
ontsteking veroorzaken. Het lichaam reageert erop door deze ontsteking in te kapselen en
zo ontstaat een abces.
Wel of niet te gevolge van het gebit ….
Bij deze cavia’s is vaak niets afwijkends aan het gebit te zien, zie hieronder:
We hebben bij diverse cavia’s röntgenfoto’s van de schedel gemaakt en ook daar is niets aan te zien.
Behandeling van dit abces in de hals ….
We kunnen dit abces op 3 manieren behandelen.
1. Abces aanprikken met een dikke naald en dan leegzuigen en op antibioticum zetten. Kans op genezing is aanwezig maar is klein. Is wel een mooie behandeling voordat er een operatie wordt uitgevoerd. Het haalt de druk letterlijk van de ketel.
2. Abces operatief volledig verwijderen: als dit lukt is dit de beste oplossing. De cavia is gelijk van het probleem af.
3. Abces opreatief masrupialiseren: openmaken, zoveel mogelijk weghalen, openhechten, zalven en in laten drogen. Is de twee na beste oplossing en wordt gebruikt als het abces niet in zijn geheel verwijderd kan worden.
Abces aanprikken en leegzuigen ….
We kunnen een abces in de hals aanprikken en leegzuigen. Als we daarna antibioticum geven dan is er een kleine kans dat de ontsteking wegtrekt en weg blijft. Maar in het merendeel van de gevallen komt de ontsteking weer vol op terug, de abces holte loopt weer vol. We gebruiken deze methode wel om de druk van de ketel te halen zodat we in een latere instantie kunnen opereren.
Abcesbehandeling: abces volledig verwijderen….
De behandeling van een abces is erop gericht om het hele abces met kapselwand en al in zijn geheel weg
te halen. Mocht dit niet lukken dan is er de mogelijkheid om zoveel mogelijk van het abces weg te halen en
daarna het abceskapsel aan de huid vast te hechten, dit heet marsupialisatie. Dit zal later op deze pagina worden behandeld.
Lastige operatie ….
Vaak is het toch een lastige operatie om dit abces weg te halen, er lopen in de hals bloedvaten en zenuwen die
voor de cavia erg belangrijk zijn. Nog afgezien van de verdoving die lastig is bij een dergelijke bult in de hals, de bult drukt namelijk op de luchtpijp en hier moet zeker rekening mee worden gehouden.
We gebruiken als cavia dierenartsen een lichte injectie anesthesie en daarna een onderhouds gasanesthesie met zuurstof.
Lees verder over onze verdoving bij een cavia …..
De operatie ….
Tijdens de operatie zal de huid worden geopend, daarna wordt rondom het abces het weefsel voorzichtig
vrijgeprepareerd. De bloedvaten die er naar toe lopen worden dicht gebrand met een electrocauter. Om bloedverlies te voorkomen.
Als uiteindelijk de bult, het abces, eruit is gehaald dan wordt het gat weer dicht gehecht en in meerdere lagen gesloten. De huid wordt daarna gesloten. Bij deze cavia was er dikke kazige pus aanwezig.
We zien echter eerder bij cavia’s dunne pus dan dikke pus. Dikke pus is meer iets voor konijnen. Zie op de foto hieronder de dunne waterige pus – die enorm stinkt!
Abces marsupialiseren ….
Als we merken dat we niet onder het diepste punt van het abces door kunnen gaan, omdat er belangrijke bloedvaten en zenuwen lopen dan gaan we over naar optie twee: het zoveel mogelijk wegnemen, opschonen en daarna openhechten van de abcesholte aan de huid, we noemen dit marsupialiseren of marsupialsiatie. We laten de holte daarna met een oorzalf zalven om de pus kwijt te raken.
Een week later is te zien dat deze grote abcesholte al een flink stuk kleiner is geworden. Als de hechtingen eruit gehaald zijn en de abcesholte heel oppervlakkig is dan gaan we over naar honingzalf zodat de abcesholte snel kan dicht groeien.
1 a 2 weken later is de huid weer helemaal goed.
BO + ABG ….
We zouden graag van alle cavia’s een bacteriologisch onderzoek willen inzetten. Hierbij wordt gekeken naar welke bacterie er aanwezig is en voor welk antibioticum het gevoelig is. Helaas wil of kan niet elke eigenaar dit onderzoek laten uitvoeren. We zien in het merendeel van de gevallen dat er anaerobe bacteriën aanwezig zijn.
Nabehandeling ….
Als antibioticum krijgt de cavia een antibioticum mee aan de hand van de BO + ABG’s die we hebben uitgevoerd. Er is in het merendeel van de gevallen een anaerobe bacterie in het spel. Dan kunnen we alleen kiezen uit de antibiotica uit de groep van doxycyclines of metronidazolen. kOok krijgt de cavia een pijnstiller mee en dwangvoeder. Als er een marsupialisatie is uitgevoerd geven we ook zalf mee.
NB: Let op wat betreft antibioticum gebruik bij abcessen bij een cavia GEBRUIK DE VOLGENDE ANTIBIOTICA NIET !!!!
– Trimethoprimsulfa: Bactrimel ® of Sulfatrim Drops ®. Trimethroprimsulfa deze werken werken niet in pus – kunnen dus alleen gebruikt worden als het abces volledig weggehaald is of is gemarsupialiseerd, niet als het alleen aangeprikt is!
– Quinolonen: Baytril ® of Enrobactin Drops ®: kun je beter niet gebruiken bij kaak of hals abcessen. Deze werken niet in vivo (= levend wezen) tegen anaerobe bacteriën en deze bacteriën zien we juist bij deze abcessen.
– Penicillines: Duplocilline ® of Depocilline ® injecties: NIET GEBRUIKEN BIJ EEN CAVIA!
GEBRUIK NOOIT PENICILLINES BIJ CAVIA’S => ZE GAAN ER DOOD VAN !
Na 1 maand ….
Na 1 maand, is er niets meer van te zien, de haren zijn mooi aangegroeid.
Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.