Bacteriën in het kaakabces bij een konijn
Het is belangrijk om door middel van een bacteriële kweek (BO) na te gaan welke bacterie(n) er in het abces voorkomen en met een antibiogram (ABG) welk antibioticum er tegen die bacterie(n) werkt.
Hoe moet je een bacteriële kweek afnemen ….
Het is van groot belang dat de kweek van een abces op juiste manier wordt genomen. De bacteriën zitten aan de zijkant van het abces , in of tegen het abceskapsel aan. In het midden is het abces steriel => er zitten geen bacteriën op die plek.
Met een swab kan een kweek worden afgenomen door de swab stevig tegen de zijkant aan te drukken en er langs te strijken. Een andere mogelijkheid is om een stukje van het abceskapsel met pus eraan vast in te sturen voor de kweek.
Welke bacterie(n) zien we in een abces ….
We hebben bijgehouden welke bacteriën er vaak voorkomen. De meest voorkomende bacteriën zijn: Anaerobe bacteriën en pas een eind daarna Pasteurella Multocida. Maar ook Staphylococcus Intermedius, Clostridium en Actinomyces. Echter de anaerobe bacteriën (vaak een mengcultuur) worden veruit het meest gekweekt.
We zien vaak anaerobe bacteriën bij een kaakabces bij het konijn. Dit heeft consequenties voor het te gebruiken antibioticum ! Zie onze volgende pagina hierover ….
Pus is kaasachtig ….
De samenstelling van konijn is vaak een dikke kaasachtige pus. Konijnen missen namelijk een enzym dat de pus vloeibaar maakt. We zien bij honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren een veel vloeibaardere pus. De kaasachtige pus van het konijn stinkt ook vaak naar kaas ….
Om zeker te zijn welke bacteriën er aanwezig zijn is het afnemen van een BO + ABG belangrijk.
Een zogenaamd bacterieel onderzoek en antibiogram.