Een konijn met een abces in de hals
Helaas komen er vaak abcessen bij konijnen voor. Ze kunnen veroorzaakt worden door tand- of kiesproblemen en veroorzaken dan een zogenaamd kaakabces. Ook kunnen er door wondjes in het mondslijmvlies bacteriën in het lichaam door dringen. Deze bacteriën lopen dan vast in de lymfknopen van de hals.
Abces in de hals ….
We zien vaak grote abcessen in de hals. Eigenaren komen pas met hun konijn als het abces al redelijk tot erg groot is!
Wat is de oorzaak van het abces ….
We maken, onder sedatie, een röntgenfoto van het abces. Op die manier kunnen we zien of het door een kiesprobeem verorzaakt wordt of dat het een abces is die op zich zelf staat. Dat wil zeggen er kan geen tand of kies als oorzaak worden aangewezen.
Therapie ….
Als het mogelijk is wordt door een operatieve ingreep het abces in zijn geheel weggehaald. Het probleem is dan gelijk opgelost.
Wat voor een soort pus zit er in het abces?
Een abces is een met pus gevulde holte. De pus bij konijnen is kaasachtig (stevig vloeibaar) tot dik vloeibaar. Zie foto’s hieronder.
Het abces wordt volledig verwijderd en de huid wordt dicht gehecht. Het abces bij Tiffy was dermate groot dat we de huid creatief hebben moeten dicht hechten.
Indien het abces niet te verwijderen is, wat dan?
We streven er naar, om op elke plaats op het lichaam van het konijn, een abces volledig te verwijderen. Het voordeel is dat je dan schoon weefsel weer aan elkaar kan hechten en dat je een snellere genezing kunt bewerkstelligen. Helaas kan niet altijd het abces in zijn geheel weggehaald worden. Soms is het zelfs niet mogelijk om een groot gedeelte van het abces weg te halen. In de hals lopen grote bloedvaten en belangrijke zenuwen. Ook de trachea (= luchtpijp) en de oesophagus (= slokdarm) lopen in de hals.
Marsupialisatie ….
Als we het abces niet weg kunnen halen we het abces zoveel mogelijk weg, maken we de holte van het abces leeg, met een scherpe lepel wordt al het pus eruit gelepeld en geschraapt. Daarna wordt een grote opening in de huid open gelaten. Het liefst zien we een gat van minstens 1 – 1,5 cm doorsnede. Via dit gat kan de abcesholte gezalfd worden en kan het wondvocht weglopen. Dit heet marsupialisatie (= operatie waarbij een cyste of abces (holte met vocht, al dan niet geïnfecteerd) wordt leeggemaakt en open blijft, zodat het vocht kan blijven aflopen).
Als voorbeeld konijn Belle met een abces in de hals dat niet te verwijderen is.
Als we zoveel mogelijk van het abces weg hebben gehaald hechtn we het overgebleven kapsel vast aan de huid.
We gebruiken bij een oppervlakkige wond honingzalf om op de wond te smeren. Het advies is om korsten die zich vormen weg te halen.
Na 2 weken is het abces al bijna helemaal weg. Een konijn heeft een zeer goed genezend vermogen en de huid groeit snel. 1 week later is de huid helemaal dicht en is Belle genezen.
Als het abces nog erg diep is dan gaan we eerst met zalf en gaasverbanden de abces holte opvullen en dan geneest de holte zonder zich op te vullen met pus.
Ook deze wond zal binnen 3 a 4 weken volledig verdwenen zijn.