Konijn abces welk antibioticum?
Allereerst moet gezegd worden: het belangrijkste onderdeel van een behandeling van ene abces blijft het wegnemen van de oorzaak van het abces. Een antibioticum helpt je bij de behandeling maar kan niet als monotherapie worden gebruikt.
Het is belangrijk om door middel van een bacteriële kweek (BO) na te gaan welke bacterie(n) er in het abces voorkomen en met een antibiogram welk antibioticum er tegen die bacterie(n) werkt. We hebben bijgehouden welke bacteriën er vaak voorkomen bij een abces bij het konijn.
De meest voorkomende bacterien zijn: Anaerobe bacteriën en pas veel later Pasteurella Multocida. Maar ook Staphylococcus Intermedius, Clostridium en Actinomyces. Echter de anaerobe bacteriën worden veruit het meest gekweekt.
Welk antibioticum is geschikt voor een abces bij het konijn ….
Wetende dat de anaerobe bacteriën in het merendeel van de abcessen bij het konijn voorkomen heeft dit een belangrijke consequentie voor de keuze voor het te gebruiken antibioticum.
We gebruiken als antibioticum bij een abces bij het konijn:
- Penicilline namelijk Duplocilline (= tweevoudige Penicilline)
- of Doxycycline een Oxytetracycline (= Novadox)
- of Metronidazol
Uit de BO + ABG’s die we hebben laten maken komen deze antibiotica naar voren om te gebruiken. De Penicilline dringt goed door in abcessen en is goed werkzaam tegen anaerobe bacteriën. Als een abces open gemaakt is dan laten we de abcesholte zalven met Terracortril oogzalf hier zit een oxytetracycline in.
De normaal gangbare antibiotica die bij het konijn worden gebruikt
zijn niet geschikt om te gebruiken bij de behandeling van een abces.
Trimethoprimsulfa (Bactrimel, Sulfatrim Drops, etc.) dringt niet door in een abces en het middel wordt zelfs afgebroken door pus!
Enrofloxacine (Baytril, Enrofloxaral Drops, etc.) werkt niet tegen anaerobe bacteriën. Deze anaerobe bacteriën komen echter vaak voor bij konijnenabcessen.
Duplocilline is een Bicillin ….
De penicilline injectie die we geven is Duplocilline. Een zogenaamde Bicillin, dit wordt zo genoemd omdat er twee soorten penicillines inzitten namelijk: procaïnepenicilline en benzathinepenicilline.
We hebben als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht heel veel konijnen met Duplocilline behandeld. We hebben nooit een dysbacteriose (= een dodelijke diarree!) gezien, omdat we het subcutaan injecteren of laten injecteren. Bij 3 konijnen is er een soort onderhuidse vetnecrose (= hard vetweefsel) ontstaan die wegtrok na het stoppen van de injecties.
PAS OP: Oraal (via de mond) mag er nooit penicilline aan het konijn gegeven worden, als het in de darmen terecht komt ontstaat er namelijk een dysbacteriose (= een dodelijke diarree!).
Waarom adviseren we om Duplocilline om de dag te geven ….
We gebruiken Duplocilline omdat het een bicillin is = een tweevoudige penicilline.
Deze combinatie zorgt ervoor dat het bij een hond en een kat 3 dagen werkt. Een konijn heeft echter een andere stofwisseling en daar werkt de penicilline combinatie 2 dagen (Google eens met de woorden bicillin + rabbit en overtuig je er zelf van).
Depocillin is een monocillin en werkt bij honden en katten 1 dag, bij een konijn waarschijnlijk zelfs korter.
Langdurig gebruik van Duplocilline ….
Als een abcesoorzaak niet te verwijderen is of als het abces zelf niet te openen of te verwijderen is dan kan er door middel van penicilline injecties het abces klein gehouden worden. Door de penicilline voorkom je dat het abces groter wordt en dood je de bacterien die buiten het abces zitten. We hebben konijnen gehad die gedurende een aantal maanden tot zelfs jaren de Duplocilline injecties kregen. Dit wordt alleen gebruikt als het abces niet te behandelen is.
Zie hieronder de verschillen tussen Duplocillin en Depocilline ….
De samenstelling is anders en de werkingsduur is anders.
Duplocilline en Depocilline zijn merknamen, hieronder zetten we de alternatieven op een rijtje.
Wij zijn van mening dat Duplocilline met een onderhuidse injectie de bacteriën van een konijnenabces aan kan pakken.
Maar let op: de oorzaak wegnemen blijft het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een kaakabces bij het konijn.
____________________________________________________________________________________________________
Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.
Lees verder over deze cascade volgens EU model ….