Complicaties die kunnen optreden na de extractie van de snijtanden
Het trekken van de snijtanden bij een konijn is geen kunst, maar je moet wel het kunstje beheersen. Als dierenarts moet je het juiste instrumentarium hebben en ook de ervaring hebben om de snijtanden en stifttanden op de juiste manier te extraheren.
Wat zijn de complicaties die we langs zien komen ….
- De snijtanden van konijnen zijn niet te trekken: maak een röntgenfoto van te voren
- Teruggroei van de getrokken snijtanden of stifttanden
- Abcesvorming ten gevolge van afgebroken tandwortels
- Abcesvorming ten gevolge van losse bot stukken
De teruggroei van een snijtand en zeker een stifttand kan zo gebeuren ….
Als we de tanden van een konijn gaan trekken dan is de kans aanwezig dat er een snijtand of een stifttand afbreekt. De tand kan dan weer uitgroeien. Ook als we de gehele snijtand getrokken hebben met de pulpa erin is er altijd een kleine kans dat een tand weer gaat aangroeien, ook ons overkomt dit af en toe. Er was dan nog een restje pulpa achtergebleven. We zullen de tand dan na een paar weken wederom proberen te trekken onder verdoving. Als stifttanden aangroeien dan laten we deze afbreken. We brengen een konijn niet speciaal onder verdoving om alleen de stifttanden te trekken.
Als een snijtand of stifttand bij het trekken afbreekt:
De tand kan broos zijn door vitamine D tekort (ADD) en daardoor afbreken. Als je dan geen verdere actie onderneemt kan de tand of stifttand gewoon weer aangroeien en op een later tijdstip getrokken worden. We geven dan het konijn vitamine D en zullen na een paar weken – maanden de tanden opnieuw trekken.
We laten de tanden dan aangroeien en trekken deze in tweede instantie.
Als een snijtand aangroeit kunnen we de tand in tweede instantie trekken.
Wat te doen als alleen de stifttanden aangroeien?
Als alleen de stifttand(en) aangroeien en niet de snijtanden dan leren we de eigenaar hoe deze de stifttand kan inkorten met een tangetje of een schaartje.
De stifttanden zitten het konijn niet in de weg en ze breken makkelijk af. Als ze erg lang worden laten we de stifttand inkorten door de eigenaar.
Teruggegroeide stifttanden trekken we zodra dat mogelijk is ….
Maar we verdoven een konijn niet alleen voor het trekken van die stifttand, er is altijd een klein anesthesie risico!
Het zal getrokken worden als het konijn voor een andere reden onder verdoving gaat: als er bijvoorbeeld kiesproblemen zijn of als er een een ander probleem is waarvoor het konijn onder verdoving moet.
Vaak zien we aangegroeide stifftanden op het moment dat een konijn langs komt voor een ander probleem.
Als het konijn onder voor het andere probleem onder verdoving gaat en we zien dat er stifttanden zijn aangegroeid, dan trekken we die ook even als service. Het konijn hieronder had een traanbuis probleem.
Soms zie je dat er geen enkele tand goed getrokken is ….
We hebben een konijn gezien waarbij de tanden getrokken zijn. Er is een rechter stifttand in de bovenkaak en een snijtand in de onderkaak te zien.
Op de normale röntgenfoto richtingen – lateraal en VD – is niet alles te zien …
We maken intraorale röntgenfoto’s ter verduidelijking ….
Op de linker foto is de bovenkaak te zien. Er is een stifttand te zien en een linker snijtand wortelrest (onder het slijmvlies). Op de rechter foto is een rechter onder snijtand te zien en onder het slijmvlies een linkertand wortelrest.
Het resultaat dat we wensen is: er zijn geen tanden meer te zien. Echter er is een tandwortel rest in de onderkaak en in de bovenkaak aanwezig.
We wachten af of deze in de toekomst problemen gaan opleveren.
De extractie van de snijtanden bij een konijn is een kunstje, maar het is de kunst om het goed te doen ….