Marsupialisatie
Als een abces niet in zijn geheel verwijderd kan worden, hetgeen altijd de voorkeur heeft, dan maken we het abces open en zorgen daarna dat het open blijft. We noemen dit marsupialisatie of een buidel van het abces maken. Dit is van belang omdat er vaak anaerobe bacterien aanwezig zijn. Dit zijn bacterien die niet tegen zuurstof kunnen. Als je de abcesholte open houdt dan komt er zuurstof bij en gaan de anaerobe bacterien dood.
Hoe gaat marsupialisatie in zijn werk ….
De huid wordt onder verdoving ingesneden en daarna wordt de abcesholte opengemaakt. Er wordt een steriele swab afgenomen om te kijken welke bacterie er aanwezig is. Het abceskapsel wordt zo ver mogelijk weggehaald, hierna wordt de overgebleven abcesholte leegelepeld en met een tissue uitgeveegd. We spoelen de abcesholte niet uit, want dat is niet nodig.
Zodra de abcesholte schoon is dan hechten we het abceskapsel aan de hud vast om te zorgen dat de abcesholte open blijft of gemarsupialiseerd blijft.
Als nabehandeling kunnen we kiezen voor een paar mogelijkheden:
1. Bij oppervlakkige wonden of abcesholtes kiezen we voor honingzalf.
2. Bij diepere of moeilijk toegankelijke holtes die niet groot zijn < 1 cm doorsnede, deze zullen we eerst op moeten schonen en kiezen we daarna voor een oor- of oogzalf met een antibioticum en een corticosteroïd erin. Deze zalf wordt twee keer per dag in de abcesholte ingebracht.
3. Als het een grotere abcesholte is dan brengen we zalf en een tissue – gaas in de holte aan ….
We leren de eigenaar hoe ze dagelijks het gaasje – de tissue uit de abces holte halen met een pincet. Als de eigenaar bij ons komt dan schonen we de abces holte op met een scherpe lepel.
De eigenaar – dierenarts heeft het gaasje uit de holte gehaald en gaat opnieuw zalf en het gaas aanbrengen
Wat is het voordeel van Spongostan R of een zalf. Maar een andere mooie manier om het ontstaan van pus in de abcesholte is de holte opvullen met zalf en daarna gaas – tissue.
We laten de tissue dagelijks vervangen – zalf in de holte aanbrengen – dan met gaas opvullen. en dit morgen weer. Na 1 en 2 weken zien we het konijn terug. Als de wond 1 – 2 weken behandeld is en de holte oppervlakkiger is geworden kunnen we daarna kiezen voor honing zalf om de genezing te versnellen.
Een voorbeeldvan een onderkaak abces ….
We maken een abcesholte opening en maken de abcesholte schoon.
Vooral bij een abces onder het oog is dit een super behandeling ….
Als er een abces onder het oog ontstaat dan is een marsupialisatie van het abces een oogsprende of oog reddende operatie ….
GEBRUIK GEEN HONINGZALF ALS ER EEN ABCESHOLTE ONDER HET OOG IS! Onze ervaring is dat de reactie op de honingzalf onder het oog te heftig is en averechts werkt.
Lees meer over het abces achter het oog op onze pagina hierover; het abces achter het oog …..
____________________________________________________________________________________________________
Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.
NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.
Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.